Teljes káosz: Woodstock ’99 (2022–2022) 32

Trainwreck: Woodstock '99
142' · amerikai · dokumentumfilm, minisorozat, zenei 16 !
3 rész (epizódhossz: 47')

1969-ben Woodstock békét és zenét ígért, ám újjáélesztése 1999-ben napokig tartó haragot, zavargásokat és jelentős károkat hozott. Vajon miért siklott ennyire félre?

Várólistára tette 21


Kiemelt értékelések

desertangelable 

Sokkoló és megrázó. Én sosem hallottam erről a fesztiválról, mármint a ’99-esről, pedig kellett volna. Még el is gondolkoztam rajta párszor, hogy vajon miért nem rendeznek még egy a ’69-eshez hasonló fesztivált, hiszen az olyan jól sikerült…., ezek szerint rendeztek…. nem kellett volna.
Ez a dokumentumfilm egy csodálatos szociológiai tanulmány arról, hogy mivé lett a világ és merre felé halad. Mekkora különbség volt a ’69-es fesztivál, ahol a valós problémák, a valós háború elöl menekültek az emberek és hirdették a békét, a szeretet, és a ’99-es fesztivál között, ahol az emberek béke idején nem tudtak mit kezdeni magukkal és háborút szítottak. Természetesen nem csak a jelenlévők hibásak a történtekért, hanem a szervezők is. Nem is értem hogy kaphatott ez a fesztivál zöld utat ezen a helyszínen, és hogy engedhettek be ennyi embert, nulla biztonsági személyzet, pár toi toi wc és minimális rendelkezésre álló ivóvíz mellett. A szervezők annyira inkompetensek voltak, hogy az rémisztőbb, mint maga a történtek. spoiler Az az egyetlen szerencséjük, hogy nem halt meg több száz ember, mert nem rajtuk múlott.
Amellett, hogy számomra visszataszító volt Michael „ami megtörtént, az megtörtént” mosolya az egész interjú alatt, óriásit csalódtam egy-két bandában, akiknek látniuk kellett, hogy a hergelésük mire vezet és annak ellenére, hogy megkérték őket, hogy próbálják lenyugtatni a tömeget, még jobban felkorbácsolták őket, mondván „úgyse hallgatnak rám”. Undorító. Utólag mindenki mosta kezeit.
A dokumentumfilm nagyon jól felépített és teljesen pártatlan. Egyértelműen bemutatja, hogy a szervezők miben hibáztak, mikor változtathattak volna, de nem tették, és azt is gyönyörűen szemlélteti, hogy az emberek még mindig úgy viselkednek mint az állatok, ha tömegben vannak. Ezek a fiatalok egyaránt voltak áldozatok és bűnösök is, az, hogy állatként kezelték őket, mindenképp mentségükre szól, de ez még nem jogosítja fel őket, hogy nőket erőszakoljanak meg, gyújtogassanak, arról nem is beszélve, hogy bármikor hazamehettek volna.

4 hozzászólás
Törpillaa 

Ehh… erre mondják azt, hogy nagy az Isten állatkertje, csak alacsony a kerítés… A szervezőket nem igazán érdekelte semmi, hazudozás itt is nagyon ment, hogy jobb szinben tüntessék fel a fesztivált… de igazából csak a pénz érdekelte őket. spoiler Brutális, ami akkor történt. Elképesztő, és sokkoló, de érdekes volt. A látvány annyira brutál kemény, hogy az csak na, főleg a vége felé. De némelyik zene jó volt azért. XD

dulkap 

SPOILERES LEHET HA MÉG NEM LÁTTAD ÉS NEM IS SOKAT HALLOTTÁL A TÉMÁRÓL!!!
Nagyon jól lehet látni, hogy kik és milyen mértékben voltak felelősek a kialakult helyzetért. Itt minden szinten találni felelőseket és hibásakat, csak más-más mértékben. Legfőképpen a szervezők tehetnek a dolgokról, akik csak azt nézték, hogy minél több pénzt keressenek. Ezért spóroltak a biztonságon és a higiénián, és ezért sugallták folyamatosan, hogy minden rendben, mert ha félbeszakad, még több pénzt veszítenek, pedig a második nap után egy jobb érzésű szervező lefújja az egészet. (A szomorú, hogy látszólag mai napig úgy gondolják, hogy ők a legkevésbé felelősek.)
A szervezők után szorosan ott van a közönség azon része, akik a balhékat kreálták és akik primitív módon viselkedtek. Beleértve a rongálást, a vandalizmust és főként a zaklatásokat és az erőszakot. Ezekre nincs semmilyen mentség, akármennyire is voltak az árusok által lehúzva és gyakorlatilag olyan körülmények közé kényszerítve, amilyenben még az állatokat sem tartják. (Érdekes a 4 dolláros vízen voltak felháborodva, de gondolom a sokszorosába kerülő sörrel nem volt gond.) Ráadásul senkinek nem volt megtiltva, hogy távozzon.
A zenekarokat felelősnek semmiképpen se tartanám, de tény hogy egyen-ketten hibáztak. Valóban kommunikálhattak volna a közönséggel bizonyos pont után, főleg ha már szóltak is nekik. De akárki lépett volna fel itt, ugyanez történt volna. Ezek a bandák azóta is tolják ugyanezeket a számokat (persze azóta írtak még párat), ugyanezt az energiát és mégsem voltak ilyen problémák. Párat én is láttam élőben (a Korn-t nagyjából egy hónapja is) és nem éreztem, hogy a közönség szét akarna verni bármit is.
Sajnos itt egy kapzsi szervező páros, okot adott pár ezer IQ-fighternek , hogy azt higgyék ők bármit megtehetnek. Szerintem az maga a csoda, hogy senki nem halt meg.
Szerencsére ma már jól szervezett fesztiválokra lehet kilátogatni akár nálunk, akár szerte Európában is, mindenféle zenei műfajban. (Persze ahol van akár 100ezer ember, ott előfordulnak gyökerek, zenei műfajtól függetlenül, ez kivédhetetlen. De ezért vannak a biztonságiak és ezért (is) vagyunk ott többi látogató, hogy vigyázzunk egymásra.)

2 hozzászólás
Zoltan_Biro 

Jó volt, csak túl hosszú. De netflixtól ezt megszokhattuk. Nyúznak, húznak mindent hogy legyen több tartalom

Fördős_Peti

Hallottam erről a fesztiválról, de kb. csak annyit tudtam, hogy a kevés víz és a forróság miatt kitört a káosz, szóval végignézve ezt a dokut azért eléggé meglepődtem. Itt többről van szó, mint egy rosszul megrendezett fesztiválról. Egészen érdekes lekövetni a társadalom alakulását az 1969-es békés örömzenélésen át a 99-es lángoló pokolon át a mostanra mindenkin erőt vett megbékélésen azzal kapcsolatban, hogy már nincs értelme lázadni, a multinacionálic cégek és a popzene nyert. Ez egy lefutott meccs, a rockandroll halott. :) Természetesen örvendetes, hogy manapság a fesztiválok nem fordulnak anarchiába, ám ugyanennek az érmének a másik oldalán ott van az is, hogy a mostanra beköszöntött békéhez az kellett, hogy ezt a ’99-ben dühöngő generációt kiheréljék. Szép dolog a béke, csak nem biztos, hogy herélve a legjobb élvezni. Persze rengeteg összetevője van a ’99-es Woodstock fesztiválon kialakult őrületnek, de azt szerintem ki lehet jelenteni, hogy ez a XX. századi rock kultúra lezárása volt, egy korszak vége. Most már bárki nyugodtan elengedheti a gyerekét egy zenei fesztiválra, viszont ennek az az ára, hogy végérvényesen le kell mondanunk a rockzene és a pszcihedellikus szerek azon kombinációjáról, amitől a hatlomnak igen is volt oka félni. Ez van, döntse el mindenki, hogy melyik korszak volt jobb.

Skadi

Mennyit számít a szar szervezés, mi? Én a bandákat teljes mértékben felmenteném a vádak alól, hogy ők hergelték a tömeget. Rockbandákról beszélünk, mégis mire számítottak? Nem játszhattak Mozartot. Itt csak és kizárólag a szervezőket lehet elővenni, hiszen ilyen amatőr, f.s munkát végezni már művészet. Ezer sebből vérzett az egész fesztivál, a helyszín megválasztása, a biztonság, a vízhiány, a „szekusok” minősége és mennyisége… egyszerűen minden el volt cseszve.

piciszusz 

Hát ezért kár volt 3 rész, elég lett volna egy óra is vagy inkább semennyi.

Olah_Rita 

Nagyon szomorú történet. Egyrészt az is mennyire ki akarták használni őket a sokszorosába kerülő dolgokkal, míg az eredeti fesztiválon volt ingyenkonyha is.
Másrészt az elsőn eső volt, itt hőség. elmerül bennem a globális felmelegedés kérdése, hogy mostanában is egy fesztivált veszélyeztet a hőség, és ez azért van e.
Nagyon tragikus volt a randalírozás. Az eredeti fesztiválon se volt elég zuhanyzó, mégse tették tönkre őket, és ott is volt sok hasonló probléma, mégse így reagálták le. Az egyik a béke szigete volt, még ez a pusztításé. Pedig sokat olvastam régebben, hogy nem is igaz, hogy problémásabb a következő generáció, és egyre jobb a világ ilyen szempontból. Ezek szerint mégsem így van.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján