Stunden der Entscheidung: Angela Merkel und die Flüchtlinge (2019) 2

2015. szeptember 4-én többezer menekült határozta el, hogy Budapestről Németországba menetelnek. A szövetségi kancellária vezetője, Angela Merkel nehéz döntés előtt állt.

A ZDF közszolgálati televízió doku-drámája a 2015. szeptember 4-ei eseményeket próbálja rekonstruálni; fő témája a… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

Heike ReichenwallnerAngela Merkel
Aram AramiMohammad Zatareih, az egyik szír menekült

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Sonnenschein

Nagyon érdekes filmet készített a ZDF. Ha máshonnan nem, a híradásokból ismert események és képsorok felhasználásával és egyes háttéresemények „újrajátszásával” készítettek egy olyan filmet, amely kiegészül a politikai vezetők egyeztetéseivel, az Európai Unió joga vonatkozó rendelkezései bemutatásával is.

Felkavaró alkotás.
Még úgyis, hogy akkor, 2015-ben is nyomon követtem a történéseket.
A legfelkavaróbb azonban nem pusztán viszontlátni azokat a tengerből mentéseket, a sárban tolókocsival, vagy épp hatalmas „puttyonyokkal” haladókat, menekültek meneteit, stb., hanem más.
Bár mintegy 520 km hosszú út állt a menekültek előtt, legyen az gyermek, beteg, idős vagy ép, erős férfi vagy nő, még sem az 520 km megtétele, annak várható nehézségei köszöntek vissza a képsorokról, a párbeszédekből, mintha nem is ez lenne a cél, hanem az a 180 km, amíg elérik Ausztria határát és elhagyhatják végre Magyarországot. Mintha csak azt mondanák: El innen! Utána már menni fog. Vagy amikor a végül a határhoz szállításhoz a magyar állam által végül rendelkezésre bocsátott buszokra nem mertek felszállni, gondolván, mi van ha nem oda viszik őket. (Ls. célállomás helyett Bicskére terelt vonat).
Németország az „Ígéret Földje” volt számukra, és a Budapestről elinduló többezres menetet pedig a „Remény Menetének” tekintették.

Kétségtelen felróható az alkotásnak a magyar fél szerepeltetése, vagyis annak a hiánya – kiv. a néhány hivatalos megnyilvánuláskori sajtótájékoztató, híradás. Kérdés azonban, hogy elkészült volna-e ezen alkotás, ha ezt megteszik, legalább annyira hiteles lehetett volna, mint amilyen lett, hozzáadott vagy elvett volna belőle?

A film 2024. szeptember 3-áig elérhető a ZDF oldalán (linkek között ott az elérhetősége.)


Hasonló filmek címkék alapján