Anyáim története (2020) 21

Her Mothers
75' · magyar · dráma, dokumentumfilm 15

A magyar film egy azonos nemű párról szól, akik úgy döntenek, hogy a társadalmi előítéletek ellenére örökbe fogadnak egy gyereket. A film egy napjainkban rendkívül aktuális témát feszeget az elmúlt évek Magyarországára jellemző homofób és kirekesztő hangulatról, hogy tulajdonképpen mit is jelent… [tovább]

magyar · angol

Képek 2

Szereposztás

Kaufer VirágVirág
Horváth NóraNóra

Kedvencelte 2

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

namelesshaker 

Szerintem az egyik legaranyosabb és legőszintébb magyar lmbtq film amit valaha láttam (pontosabban a legelső:")) . spoiler

Barby2005 

Több okból kifolyólag ültem le, és néztem meg párommal ezt a filmet. Túl nagy meglepetés nem ért, jól összerakott, hiánypótló alkotás. Virág és Nóra együtt próbálnak családdá válni, ami hát valljuk be, nem egyszerű, és nem is megy egyik pillanatról a másikra, szerencsére mégis működik nekik, és (remélem) megtalálják a boldogságukat. Jó volt egy ilyen filmet látni, szívesen megnéznék több ilyet is.
Természetesen a másik értékelővel egyet kell értenem, ha véleményt szeretnék formálni abba sajnos belejönne a politika is, de ettől megpróbálok én is tartózkodni. A lényeg, és a szomorú igazság az, hogy ebből az országból lassan sajnos minél távolabb kell kerülni…

eszternemeszti 

$@!#% nehéz… gyereket nevelni, elfogadni, hogy más vagy, mint a többi ember, máshogy kell elérned azt, ami a többi embernek adott.

Néztem ezt a filmet és csak potyogtak a könnyeim.
A film minden mozzanata jelentést hordozott számomra. Alapvetően az, hogy nem egy csillivilli kirakat otthonba érkeztünk, hanem egy teljesen átlag magyar lakásba, és amúgy ez csak egy a sok közül, amik jelentőséggel bírtak. Ami annyira a valóságban élt, de az egész film maga is, ettől lett az, ami.

Nem akarok belegondolni abba, hogy ezeknek az embereknek milyen borzasztó nehéz bármit is elérni a közös céljaikért. Mi van akkor, ha Magyaroszág kormánya máshogy áll ezekhez? És én most egy fikarcnyit sem szeretnék politizálni, vagy bármilyen jellemzőt mondani a magyar kormányra. Csak valami mégsem jó. Sőt, kifejezetten rossz.

Másnak születni nem választási lehetőség. Másság alatt azt értem, ami eltér a nő-férfi szerepektől, ami más, mint amit mindenki megszokott. Nem fura, nem kivetni való, nem undorító, nem gyalázandó, csak szimplán MÁS. Másnak születni kell. Ez nem saját döntés. Bárcsak mindenki láthatná azokat a tekinteteket, amiket én elkaptam ebben a filmben. Hogy tényleg mennyire akarják ezt az egész örökbefogadást. Amit el akarnak érni ezzel az egész folyamattal, hogy nekik is megadathasson a lehetőség.

Én lehet, hogy most vagyok a legnaívabb, de hiszek benne, hogy ez egyszer elfogadott lesz és nem bámulják meg őket az emberek kidülledt szemekkel. Nagyon szeretném ezt, és hogy ne érje őket semmi bántalmazás, vagy akár tényleg csak egy sértő tekintet.

csaknekedeszti 

Ebben a témában az egyik legőszintébb és legboldogabb dokumentumfilm happy enddel!

Sajnos politika nélkül nem tudnám kifejteni a véleményem, és szerintem a politizálásnak nem feltétlen itt kell megtörténnie, így csak azzal az egy mondattal értékelném a filmet!

Ik4r0s

Nóra és Virág 2015 óta rendíthetetlenül azon fáradoztak, hogy örökbe fogadjanak, mert úgy gondolják, a család és a gyerek az élet értelme. Mivel a jelenlegi törvények ellehetetlenítik számukra a törvényes családdá válás lehetőségét, külön-külön, egyedülállókként kísérelték meg az örökbefogadást (a filmből viszont megtudjuk azt is, hogy újabban folyamatos törekvés irányul arra is, hogy már ne csak a melegek, de az egyedülállók se fogadhassanak örökbe). Az Anyáim története a kislány érkezése előtti időszakot is bemutatja a pár életében, amíg várnak bármiféle visszajelzésre az üggyel kapcsolatban, ennek során pedig rengeteg akadályba ütköznek. Mint mondják, nem tudják eldönteni, hogy azért megy ennyire nehezen a folyamat, mert melegek, vagy azért, mert ekkora káosz van adminisztrációs fronton.

Másfél év után azonban végre hírt kapnak egy örökbefogadásra váró cigány kislányról, Melisszáról, akire Virág és Nóra gondolkodás nélkül igent mond, és akiről még azt sem tudták az orvosok eldönteni, hogy értelmi fogyatékos, vagy „csak” az elhanyagoltság miatt elmaradottabb kortársainál. Mindössze pár hónap elég volt ahhoz, hogy kiderüljön, a válasz egyértelműen az utóbbi. Lélekemelő és egyszerre torokszorító látni, ahogyan a Nóra és Virág által teremtett szerető légkörben Melisszát mintha kicserélték volna. A kezdetekben csöndes, zárkózott és riadt gyerek egy vidám, tisztelettudó, cserfes, igazi hálás és boldog kisgyerekké változott ár.

A teljes kritikát itt találod: https://www.kritizator.hu/kerek-a-szivedbol-anyaim-tortenete/

Hörcsibald

Nem lenne rossz, csak elég uncsi. Volt egy interjú a wmn-en egy azonosnemű fiú párral, akik szintén örökbe fogadtak. Az az írás jobban körüljárja a témát. Azért van benne pár mellbevágó rész, pl amikor a konyhában tesz-vesz az egyik, és közben a rádióban arról beszélnek, hogy hogyan akarja a kormány ellehetetleníteni a melegek helyzetét. Milyen rossz lenne azt hallgatom a rádióban, hogy mondjuk a barna göndörhajúak eztán ezt vagy azt nem csinálhatnak. Én meg barna göndör hajú vagyok. Iszonyú érzés. Arra gondolnék, hogy kinek ártok én a hajammal? Miért nem lehetek csendben barna hajú?
A kislány nagyon édi. Nóri nagyon szimpatikus volt. És tök király zenét játszottak, sajnos nem derült ki az együttes neve (update: végignézem a stáblistát, talán PAMU lehet az együttes neve.) A csoki-vita a végén nagyon életszerű, mint más házaspároknál is. Nyilván ez is volt a cél, bemutatni, hogy ugyanolyan dolgokon vitáznak, mint bárki más. (Off. Nórival értettem egyet, nem mintha ez lett volna doku film lényege. Én sem adnék minden oviba menéskor csokit. Nálunk ebéd után van csoki. Off vége.)
Szóval jó is lehetett volna, ha izgibb. Simán belefért volna nekem, hogy a kamerába belebeszélnek és ők maguk elmondják a gondolataikat. Nekem sok volt a háztartás körüli jelenet.


Hasonló filmek címkék alapján