13th (2016) 10

3 díj · 2 jelölés

A film egy részletes betekintést nyújt az Egyesült Államok börtönrendszerébe és abba, ahogy ez feltárja a nemzet rasszal kapcsolatos egyenlőtlenségének történetét.

Szereposztás

Melina AbdullahÖnmaga
Michelle AlexanderÖnmaga
Cory BookerÖnmaga
Dolores CanalesÖnmaga
Gina ClaytonÖnmaga
Jelani CobbÖnmaga

Kedvencelte 1

Várólistára tette 29


Kiemelt értékelések

TLD 

Olyanokat tudhatunk meg ebből a dokuból, hogy az égő keresztet a KKK nem magától találta ki; a Nemzet születése (1915) c. film inspirálta eme népszokást. Just médiathings.

Persze nem a „fun” factek felsorolása miatt jó a 13th, hanem mert történeti perspektívába helyezi az amerikai börtönrendszert, pl. összefüggéseket keres a drogokkal szemben etnikai alapon vívott kormányzati háború évtizedei és a fegyházak szükségtelenül túlzsúfolt, embertelen jellegge között. Mivel a rabok és etnikai kisebbségek ellen szavazatszerzés reményében folytatott politikai keménykedés nem új jelenség, ezért van mit elemezni a téma kapcsán.

A jónál viszont nem sokkal jobb a doku, és nem azért, mert nem játszottak két jelenet között elég Public Enemyt vagy N.W.A.-t (a készítők ugyanis mindent megtettek, hogy bevezessenek minket a gangsta rap műfajába). Inkább az volt a baj, hogy az utolsó harmadnál a kezdeti érzelmes, de szakértői/informatív jelleget egyre inkább átvette az aktivista, érzelmekre ható vonal és a szájbarágás. Szerintem ezek nélkül az eszközök nélkül is hatásos film lett volna, de talán a készítők sem tudták eldönteni, melyik irányba vigyék az elbeszélést.

lipotdorka

Érdekes egy dokumentumfilm. Mindig is foglalkoztatott ez a téma amit feldolgoz, de itt is belefutottunk abba a hibába, hogy nem adott több tudást annál, amit a neten is fel lehet lelni. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

fvrekucc29

Ez is egy olyan (dokumentum)film, amit mindenkivel megnézetnék! Bár ha jól tudom magyarul sajnos nem elérhető….A második felét végigkönnyeztem. Nincsenek szavaim arra, hogy miben élünk, és mit hagyunk.. Nagyon megrázó, csontig hatoló, a lelked legmélyéig.
Reméljünk egy jobb világot <3


Hasonló filmek címkék alapján