Mátyás király utolsó éjszakája (2019) 2

Mátyás 40 évnyi stabilitást hozott a magyar történelembe egy olyan korban, amikor a kifogyhatatlan erőforrásokkal rendelkező török birodalom folyamatosan veszélyeztette a térség nagyhatalmának számító Magyarországot. Valószínűleg hamarabb és nagyobb pusztítást szenvedett volna el az ország, ha… [tovább]

magyar

Képek 1

Szereposztás

Sörös Sándor
Bordán IrénSzilágyi Erzsébet
Venyige Sándor
Porogi ÁdámKrónikás
Kőrösi Áronifj. Mátyás király
Kőrösi SomaMátyás király

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

Sonnenschein 

Ez nagyon izgalmas és újszerű kezdeményezés.
Úgy dokumetumfilm és játékfilm, hogy valójában egyik sem.
Néhány szakértő korahű környezetben beszélget Mátyásról és koráról. Arról a Mátyás királyról, akinek bár nem minden elemében volt hibátlan az uralkodása, de mégis visszatette Magyarországot Európa térképére, élete 2/3-át uralkodóként élte, s akit az utókor igazságos uralkodóként tart számon.
Mátyás utolsó napját dolgozza fel ez film, uralkodása és egyben haldoklása utolsó napját, amikor pedig máris elindult Mátyás örökségének a „lebontása”. Az utolsó nap beszélgetésibe visszaemlékezéseket is szőttek alkotók. Ezen utolsó napi és korábbi jeleneteket viszont már szereplők játsszák el; mintha nem is dokumentumfilmet, hanem játékfilmet látnánk.
Nagyon jónak és informatívnak találtam az alkotást.
Egyetlen ok miatt nem lett 10-es. Nagyon fura volt az utolsó nappal kezdeni Mátyás történetét. Úgy éreztem magam mintha egy Mátyásról szóló könyvet az utolsó fejezettel és/vagy az utószóval kezdtem volna.


Hasonló filmek címkék alapján