Hülye fiatalság (2021) 28

Az SZFE elfoglalásának egy története
83' · magyar · dokumentumfilm

„2020-ban a magyar kormány kilenc állami egyetem alapítványi működésbe helyezését jelentette be. Az egyetemek közül, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vette fel a harcot az erőszakos politikai hatalomátvétellel szemben. Filmünk a hallgatói ellenállás során önszerveződő módon létrejött… [tovább]

magyar

Szereposztás

Bagossy Bálintönmaga
Csernai Mihályönmaga
Kemény Liliönmaga
Pálya Pompóniaönmaga
Rezes Dominikaönmaga
Sándor Dániel Mátéönmaga
Szurdi Panniönmaga
Veszelovszki Jankaönmaga
Vilmányi Benettönmaga
Owaimer Adrianönmaga

További szereplők

Várólistára tette 66


Kiemelt értékelések

TLD 

Az egyetem elfoglalása az elmúlt évtized talán legszebb hazai ellenállási mozgalma volt, egy dokumentumfilmet így mindenképp megért. Tavaly ősszel visszatért a középkori karneválok rendbontó hagyománya és a hierarchiákat kigúnyoló okos-játékos szellem. A valós események filmszerű fordulatai és szimbolikus eseményei (az egyetem letörésére beküldött katonaszolga tehetetlen a szabad művészek sorfala előtt) hálás témái (lesznek) a különböző feldolgozásoknak.

A konkrét eseményekről nem sok információt nyújt (ez a célját tekintve szerintem hiba), az újabb dokuk mintájára a „Hülye fiatalság” inkább egy valóságshow, amelyben a stáb a mozgalom néhány főbb alakját követi végig. A fim két csomópontra fókuszál: a foglalás előkészítését és az élőlánc-akciót mutatják be. Szerintem az hiányzik a filmből, amit az alcím ígér, azaz a történet. Az egész egy későbbi történet megalkotásához szükséges nyersanyagnak, illetve emlékműnek tűnt.

Pár dolog ettől függetlenül remekül átjön belőle, így a mozgalmárok dilemmái és kétségei, szervezkedésük esetlegessége. Az egyetemisták a társadalom viszonylag sok szabadidővel rendelkező rétegei, szóval nagy meglepetés nincs abban, hogy a különböző korokban ők a politikai és társadalmi mozgalmak főszereplői, néhol egyenesen kezdeményezői. (Így kissé furának hat, hogy ezen a felületen is megjelent az a beszédmód, amely ezeket a fiatalokat a semmittevéssel azonosítja.) A meglepő inkább az, hogy a kultúra és tudomány felszámolására tett kísérletek szinte csak ennél az egyetemnél ütköztek komolyabb ellenállásba. Ha valamilyen erőltetett értelmezésre hajlanék, akkor azt mondanám, hogy ez az energikus ellenállás a filmkészítést és színjátszást tanulók tapasztalatával (a valóság alakíthatóságának tudatosságával és felelősségével) van összefüggésben, abból nyeri erejét.

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Eléggé két részbe kell bontanom az értékelést erről a filmről.
Először is: a téma nagyon fontos és súlyos dolog. Én ugyan nem SZFE-s vagyok, hanem ELTÉs, de mégis, az egyetemfoglalás ideje alatt elképesztően büszke voltam rá, hogy egyetemista lehetek: évfolyamtársaimmal minden reggel néztük az új híreket, szurkoltunk a srácoknak, írtuk alá a petíciókat, mert tudtuk, hogy mennyire fontos ez az egész. Sokan mondhatják, hogy tényleg „a hülye fiatalok” "el akarták lógni" a tanulást, de azok csak arról adnak tanúbizonyságot, hogy mennyire nem értették meg, mi forgott kockán: én pont azon a véleményen voltam, hogy az SZFE a tanuláshoz és tanításhoz való jogot védi, ráadásul iszonyatos ellenszélben. Ezt bizonyították a művészek, tanárok is, akik ott álltak mellettük, a próbálkozás, hogy az egyetemfoglalás mellett folytatódjon az oktatás. Nem mondom, hogy az egyetemisták szentek, vagy nem tudunk lusták lenni: de azért javarészt nem viccből mentünk egyetemre, hanem mert igenis akarunk lenni valakik.
Amiért nem adok rá tíz csillagot, annak ellenére, hogy a téma megérdemelné, az, hogy maga a film technikailag nem a legerősebb. Vannak jelenetek, amik abszolút jól lettek vágva, megmutatták, hogy az egyetemisták között sem volt teljes a harmónia, ők is sok szempontból össze voltak zavarodva, és nagyon gyorsan kellett dönteniük… de egyben nem volt igazából íve a dokumentumfilmnek, nem láttam, hogy eljutottunk volna A-ból B-be. Nyilvánvalóan, ezt korlátozott mértékig is lehet elvárni, mert a diákok nem színészek voltak, nem egy filmért csinálták ezt az egészet, de mégis kicsit úgy éreztem, hogy szét van esve a felvétel, nehezen tudtam követni, mikor mi történik. Lehet már az jobbat tett volna neki, ha beleraknak valami zenét, több szöveges átvezetőt, az utcai jeleneteket esetleg montázsokkal oldják meg, de így annak ellenére, hogy amit bemutat, fontos, a film élvezeti értéke, ami adott esetben ott tartaná az embereket, és tényleg megismertetné velük ezeket az eseményeket, elég alacsony.

Elmer 

Úgy volt, hogy csak belenézek, aztán majd máskor befejezem, de végül leragadtam.
Fontos film, fontos kordokumentum, benne egy-egy felemelő, megható, libabőrös részlettel. Benne van az elmúlt 10-20 év magyar dokumentumfilmjeinek topjában nálam.


Népszerű idézetek

schummyka 

[A kassai polgárok c. színdarabból – a Nemzeti Színház előtt előadva]
Mondd meg a királynak. Mondd meg a nádornak és a pereputtyának, hogy jog nélkül nincs emberi élet.


Hasonló filmek címkék alapján