Banana Fish (2018–2018) 30

A New Yorkban élő Ash Lynx külsőre gyönyörű, viszont egy hidegvérű gyilkossá tették. Gyerekkorában fogadta örökbe a nagyhatalmú bandavezér, „Papa” Dino, aki örököseként és játékszereként nevelte fel. Mostanra azonban Ash 17 éves lázadó kamasz lett, aki elhagyta nevelőapját és a saját bandáját… [tovább]

Szereposztás

Uchida YuumaAsh Lynx (hang)
Nojima KenjiOkumura Eiji (hang)
Ishizuka UnshouDino Francis Golzine (hang)
Hirata HiroakiMax Lobo (hang)
Morikawa ToshiyukiBlanca (hang)
Hosoya YoshimasaFrederick Arthur (hang)
Kawada ShinjiIbe Shunichi (hang)
Saitou SoumaLao Yen Tai (hang)
Furukawa MakotoShorter Wong (hang)
Chiba ShouyaSin Su Rin (hang)

További szereplők

Kedvencelte 16

Várólistára tette 36


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Elég nehéz csillagoznom és értékelnem ezt az animét, mert ami az elején nagyon jól működött (gondolok itt a drámaiságra és az akcióra), a végére talán eltúlozta magát. A csillagoknál felfelé húzott a szívem, mert szerettem, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy ténylegesen megérdemli a magas „pontszámot”.

Alapvetően az animációval nem volt bajom, a zenéket pedig kifejezetten szerettem. Uchida Yuuma kiváló választás volt Ash szerepére; a seiyuu remekül játszott a hangjával. Izgalmas volt maga az alap és nagyon szerethető karakterek szerepeltek a történetben Tetszett, hogy nem finomkodott a sztori a vérrel és a halállal; lényegében ez a cselekmény megkívánta ezt az egészet. Szerettem a szöszke főszereplőt, mert számomra is nagyon megnyerőnek bizonyult annak ellenére, hogy irreálisan, néha zavaróan tökéletes volt. Az anime elején jól használta a drámát, amíg megszokta az ember okozott durva és nem túl kellemes meglepetéseket.

Viszont. A végére úgy éreztem, hogy a sztori az elkapják-elmenekül-el akarják kapni-feladja magát-kiszabadítják-elkapják kört ismételgeti és inkább erre helyeződött a hangsúly, mint magára a Banana Fish-re. A legdurvább drámai elemeket viszonylag az elején ellőtték, így a végére nem igazán hatott már az érzelmeimre. Továbbá rühellem és totálisan eltúlzottnak tartom, hogy az ilyen jellegű művekben a rosszfiúk szinte mind perverzek és/vagy pedofilok. És amit a leginkább nem kedveltem: Eiji és Ash kettősét. Magával Eijivel alapból nem tudtam mit kezdeni az egész anime során. Nagyon szerettem volna szeretni a párosukat, de őszintén még bromance szinten sem éreztem túl erőteljesnek őket. Inkább csak nyálzás volt, de az maximálisan.

Szóval bőven voltak elemei, amik nem győztek meg. Mindent összevetve viszont nagyon pörgős, nagyon akciódús és érdekes volt, nem mellesleg én szeretem ezt a témát és ezt a tálalást. Érdemes megpróbálkozni vele, de csak felvértezett lélekkel.

Shad 

Két napja fejeztem be, akkor úgy gondoltam alszom egyet az értékelésre, de őszintén még most sem találok szavakat erre az animére …Két részre osztanám igazából az egészet, van a krimi szál, ami vesszek meg nagyon jó. Tegyük félre, hogy szerencsétlen srác testén a végére nem maradt ép felület, de iszonyat realisztikusan brutális világot vázol. Ami nagyon ijesztő, hogy teljesen el tudom képzelni ezt a sztorit a valóságban. Minden mocskos és undorító részletével. Az ember nézi és a szíve, hol iszonyodik a világtól amiben Ash él, hol megszakad érte. Aztán ott van a másik rész az érzelmi szál. Ash és Eiji kapcsolata, Ash és a társai kapcsolata, ahogy szépen lassan minden bandát megnyer magának. Nézed, ahogy Ash őrlődik és küszködik az életbe maradásért és próbálja menteni a menthetőt, de a környezete megtesz mindent annak érdekében, hogy a maradék emberségét is eltöröljék…
Kinek? gyenge idegzetűek ne nézzék, itt bizony hullanak a népek mint a legyek. Egyesekért nem kár, de sajnos nagyon sokat elvesztünk a „jó” oldalon is. Az biztos, hogy az érzelmi skála minden fokát át fogod élni alatta. Sokkolni fog és próbálod kiverni a fejedből, de vissza-visszatér a gondolatod arra a szőke bozontra a zölden világító szemével…

3 hozzászólás
Dreamborder 

Úgy kezdődött a történetem ezzel az animével, hogy balga mód nem néztem meg rendesen, ez a sorozat bizony még fut. Szóval egyben ledaráltam az első jó pár részt és nem értettem, hol a következő. :D Valahol a második-harmadik epizódnál tudtam, 10 csillagnál kevesebbet nem fogok adni rá, lesz, ami lesz.
Végre vége, de nem tudom, mikor fog igazán elengedni engem ez a történet. Nagyon sok mindent lehetne írni róla és biztos lesznek olyanok, akik szépen elemezgetik majd különböző pontok alapján.
De nem lesz egyszerű. Inkább azt veszed majd észre, hogy emészted a látottakat, hallottakat, mennyire valósághű, van, amit az agyad elutasít, mondván, ilyen nem létezhet a való világban. De mindenképp eléri, hogy foglalkozz vele, gondolkodj, érezz.
Számomra egy bitang jó darab. Majd ha lesz elég lelkierőm, talán újranézem. Elfeledkezni nem fogok róla, megy a kedvencekbe.

2 hozzászólás
Liliána_Tanács 

Hm… A kérdés amit mindenki feltett mikor véget ért az utolsó rész: HOGY LEHET ÍGY BEFEJEZNI!?!? és jogosan… de tényleg. Ez mégis mi volt!? Szépen elkezdték az elején, akkor még volt egy csomó rész ahol lehetett nevetni, megismertük Yut Lung-ot és Sing-et akik rivalizálás szerű kapcsolata építkezett, aztán ott volt Max és Jessica, akiknek szintén bonyolult és érzelmes volt a kapcsolata. A legfontosabb karakterek, Ash (Aslan) akinek az élettörténetét nem kívánom senkinek és Eiji az aranyos japán fiúcska akinek a kapcsolata Ash-el nem alapult semmi mélyen de a végére igenis az lett és megsiratott.
Az úgymond fő gonosz Dino karakterét el tudom képzelni bármelyik helyen, így ő volt az egyik legrealisztikusabb ember spoiler. Ahogy haladt a történet (ami egy perc nyugtot se hagyott a szereplőknek) egyre több ember halt meg, és egyre több lett az ellenség. Iszonyatosan izgalmas volt minden rész és jó volt látni, hogy Ash a történtek után is szabadnak érzi magát… Észre sem vettem és jött az utolsó rész ami kérdéseket és nagyjából nyitott véget hagyott a történetnek (legalábbis én így éreztem). spoiler spoiler De az hogy így fejezték be lehetőséget adott sok fanfiction létrejövésének, és annak a mondásnak, hogy a remény hal meg utoljára. Igazán tetszett és élménydús anime volt, rövid értékelést nem hiszem, hogy bárki meg tudna fogalmazni. :)

Adri3nn

Az elején nem igazán kötött le, sőt, kicsit untam is. Ezért vontam le egy csillagot belőle.
Viszont ha ettől eltekintünk, a történet nagyon érdekes, az animáció stílusa is nagyon tetszett (pedig abban elég válogatós vagyok). Legtöbb karakter nagyon (talán túl) gyorsan szívhez nő, a végében először csalódtam, de aztán beláttam hogy tényleg ez az a kimenetel, ami legjobban illik hozzá. Jelenleg épp teóriákkal tömöm magam, mik szerint spoiler bár ezt csak az animére lehet rákényszeríteni, a mangában egyértelműen leírták.
Kezdő animéseknek ajánlom, hisz rövid, könnyű követni az eseményeket feliratot olvasva is, de vigyázzat, a lelked kicsinálja :'D

Kiskakukk 

Dióhéjban a véleményem: https://a.wattpad.com/cover/92782922-352-k474845.jpg

Megint egy anime, amibe gyanútlanul kezdtem bele és csak kapkodtam a fejem, hogy „Eh? Bleh.”.
Szóval furcsa kapcsolatom a Banana fish-sel úgy kezdődött, hogy láttam belőle egy rövidke részletet egy kocsmai tömegverekedéssel és bizony piszkosul tetszett. Szép animáció, semmi finomkodás. És ez a cím… Na mondom ez a bugyuta cím nekem sehogy sem áll össze ezzel az életszagú bunyózással, hát akkor belenézek, mégis mi a túró ez. Egy őrült iraki katonával indul az első epizód, ennél nem is lehetett volna jobb, teljesen felcsigázott. De amit utána kaptam…

Röviden, először a pozitívumok:
– úgy a 13. részig nagyon jó az animáció, öröm volt nézni
– jó a hangulata
– Bárki (kivéve a két főszereplőt), bármikor meghalhat! Ez az! Gyerek, nő, fehér, fekete, sárga, hupilila, itt senkit nem kímélnek.
– Shorter és Max nagyon szimpatikus karakterek voltak, Griffin is érdekes volt.
– A drogos, kísérletező történetszál nagyon izgalmas, kár, hogy a sok nyál között alig bontakozik ki.
– A legnagyobb gyökereket utoléri a végzetük!
– Az első opening tök jó, a második ending meg zeneileg nagyon kellemes.

Negatívumok:
– A keménykedő főszereplő (nyilván tök reális, hogy 17 évesen valaki hírhedt és rettegett bandafőnök, ráadásul csodálatosan gyönyörű, kivételes fizikumú, ugyanakkor kiváló lövész, hacker, matematikus, irodalmár is egyben és 200 feletti IQ-ja van.).
– Az a sok nyálas homár megmozdulás…
– A kínai androgün csávó. Fúj.
– A pedofilos, gyerekpornós vonal. Fújmár. (Ráadásul szinte minden részben előjönnek ezzel.)
– Kevés Shorter, kevés Max, még kevesebb Griffin. D:
-A második opening, Jesszusatyaúristendegáz…

HOSSZABBAN:
Műfaji besorolás: akció, dráma, krimi. Ezeket maradéktalanul be is váltja, de oda biggyeszthették volna, hogy „bl” (boys love), mert amit itt művel a két főszereplő az kimeríti a nyálas b.ziskodás fogalmát. Katasztrófa, én szégyelltem magam a nézése közben. Nem a műfajjal van bajom, hanem azzal, hogy ehhez a gengszteres miliőhöz ez nagyon, de nagyon nem illett.
És a karakterek, Jézusom…. A főszereplő, már-már isteni tulajdonságokkal megáldott szőke gyerek (Ash) annyira irritált, hogy végig a halálát kívántam (szemét dög vagyok, igen, pedig őt elvileg sajnálni kellene mert hogy gyerekprosti volt meg minden, ewww). Ez a folyamatos keménykedés, Istenem… Gonosz vagyok, de én Arthurnak szurkoltam a párbajnál. XD

Akkor a fotós asszisztens ex-rúdugró (enyhe erotikus áthallást érzek itt) japán srác, Eiji is kész katasztrófa. Nem elég, hogy állandóan őt kell megmenteni, de totál életképtelen nyámnyila karakter.
És amit ezek ketten művelnek… Olyan szinten giccses és nyálas ömlengéseket zúdítanak egymásra, hogy liftezett a gyomrom és felrémlett Randall monológja a Shop stop 2-ből, mikor A gyűrűk urát, azon belül pedig Samut, Frodót és az „az lett volna az igazi befejezést” ecseteli.

„Papa Dino”. Hát igen, minden sorozatba kell egy aberrált vén f.sz. De nincs egyedül, itt szinte mindenki homokos és pedofil is egyben, mindenki le akarja teperni a szőke adoniszunkat. Jön egy rendőr? Tuti homokos. Ott egy biztonsági őr? Ő is biztosan homokos. Jönnek a gengszeterek? 100%, hogy mindegyik homokos!!!
(Amúgy az is árulkodó, hogy alig van nő a sorozatban, a 10. részig szerintem egyetlen egy női szereplő volt csak.)

A kínai androgün csávó. Rettenetes, a homofóbok rémálma. Ahogy először megszólalt, már utáltam, de a viselkedése is gusztustalan.

És akkor jöjjenek azok, akikért érdemes volt nézni:
Az ex-katona Max. (Nem gerjed Ash-re, vééégre valaki…). Griffin. Sok szerepe nincs, de kíváncsi lettem volna bővebben a történetszálára, egész érdekesen indult. És végül, de nem utolsó sorban a kínai, rózsaszín mohikán taréjos Shorter, akit már a megjelenése miatt se tudtam nem szeretni ( :D), de ettől függetlenül is az egyik üde színfoltja volt a sorozatnak.

A sztori nagyon jól indul a katonás dologgal, aztán nagy tér-és időbeli ugrás történik és New Yorkban, a bűnbandák világában folytatódik a történet. Nagyon-nagyon érdekes ez a drogos, kísérletezős vonal és rettentően sajnálom, hogy nem erre fektette a Banana fish a nagyobb hangsúlyt, mert akkor imádnám. De ez a sok nyáladzás és keménykedés….

Summa summarum, tetszett, de komoly problémáim voltak bele.
Mindenesetre az utóbbi idők egyik legfelháborítóbb halálesete ehhez a sorozathoz főződik. :( spoiler

Ha már gengszeteres, drámai sztorit keres valaki animében, akkor ott a Gungrave. Vagy a Gangsta.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján