Az amerikai gyáregység (2019) 17

American Factory
115' · amerikai · dokumentumfilm

4 díj · 2 jelölés

Egy kínai vállalat nagy reményeket ébreszt azzal, hogy újranyit egy régi ohiói gyárat. De a kulturális különbségek az amerikai álom összetörésével fenyegetnek.

Angol

Szereposztás

Junming 'Jimmy' WangÖnmaga
Robert AllenÖnmaga
Sherrod BrownÖnmaga
Dave BurrowsÖnmaga
Austin ColeÖnmaga
John CraneÖnmaga
Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 27


Kiemelt értékelések

Dreamborder 

Mindenképp ajánlom megnézésre!
Szerettem volna kifejteni, hogy miről is szól a film, de találtam hozzá egy nagyszerű kritikát, ha valakit érdekel, itt tudja elolvasni:
spoiler

Csak annyit tennék hozzá a saját szavaimmal, hogy ez a film nagyon őszinte, nem akar állást foglalni, egyformán megmutatja mindkét fél álláspontját, kultúráját, az abból adódó hatalmas, néha áthidalhatatlannal látszó különbségeket.
Furcsán hangozhat, de valóban illik a filmre az intim szó. Számomra hihetetlen volt látni, hogy mindkét oldal mekkora bizalmat szavazott a filmeseknek.
Ambivalens érzéseket keltett bennem… amikor megérted mindkét oldalt, de ott van benned a rosszallás is. Na meg a hála… hogy nem születtem kínainak. Nagyon tudtam sajnálni mindkét oldalt. És ez a film friss és ropogós. Ez volt, van és lesz a valóság.
Illúzióromboló. Legalábbis a többségnek biztosan az. Rengeteget lehet belőle tanulni! Nagyon-nagyon ajánlom!

Tekluretta 

Külön tetszett,hogy maga a dokumentumfilm nem foglal állást és hogy az elnöknek is jutott egy külön kis személyes szegmens, amiben volt egy nagyon jó és gondolatébresztő mondata.
A kulturális különbségek összecsiszolásakor (rövid távon)a végeredmény legtöbbször negatív visszhangú.
Az egyik oldalon az amerikaiak(demokrácia),akik lazák,mindent kimondanak és a fő hajtóerejük a megkeresett pénzük.
Míg a másik oldalon a Kínai(kommunista/diktatúra)mentalitás,akik a munkát még a családnál is előrébb helyezik(ezáltal elismerve,hogy szülőként hatalmasat zakóznak),fegyelmezettek és minden vágyuk, hogy dicsőséget hozzanak Kínának.

Elmer 

Érdekes, mellbevágó doksi az amerikai és a kínai gazdaságról, kultúráról, mindezt egy kínai gyár megnyitásán keresztül, Ohio államban.

Kriska_Attila 

kollektivizmus vs. individualizmus

Az idei Oscar legjobb dokumentumfilmjét a Netflix szállította az Obama házaspár produkciós irodájából. Az American Factory a globális kapitalizmus 21. századi világában a munkavállalók előtt álló problémákra világítanak rá, a gazdasági világválság eredményezte GM autógyárból avanzsált Fuyao autóüveg vállalaton keresztül.
Mindvégig a társadalmi különbségekre fókuszálnak a rendezők, a kínai szemmel az amerikai munkások túl lusták, elkényelmesedettek és rendszertelenek, míg a másik sarokban az amerikaiak számára a kínaiak szerfelett munkamániások és nem elég óvatosak a biztonsági óvintézkedések iránt. Az elkerülhetetlen kulturális összecsapások nehezítik a vállalat hatékonyságát és eredményességét. A munka iránti attitűdöket nem szabad figyelmen kívül hagyni, a probléma áthidalására ezért az amerikai munkások továbbképzésre indulnak az anyacéghez, ahol egy teljesen más világ fogadja őket.
A két rendező Bognar és Reichert narrálás nélkül mutatja az eseményeket, engedi kibontakozni a történéseket úgy mintha mi is részesei lennénk a gyár mindennapjainak, a hangsúly a dokumentumfilm vége közeledtével a kulturális összecsapástól a közelgő szakszervezeti szavazás elleni küzdelem felé tolódik el, hogy mi nézők eldönthessük igaz vagy sem, hogy a:
„Az élet értelme a munka.”


Népszerű idézetek

Tekluretta 

"Az elmúlt évtizedekben sok gyárat építettem.
De vajon ezzel nem békétlenséget és környezeti pusztítást okoztam?
Nem is tudom, jótevő vagyok-e vagy bűnöző."


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján