A Dal (2012–) 13

A Dal című műsorsorozat az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége felügyelete alatt az Eurovízió néven ismert műsorcsere keretében, az EBU tagok nemzetközi koprodukciójaként megrendezésre kerülő, évente több mint százmillió nézőt vonzó Eurovízós Dalfesztivál magyarországi válogatóversenye. Első… [tovább]

Szereposztás

Sipos Dávid Günthernarrátor
Dallos Bogiműsorvezető
Freddieműsorvezető
Nagy Ferózsűri
Vincze Lillazsűri
Mező Misizsűri
Both Miklószsűri
Pély Barnazsűri (2020)
Rókusfalvy Liliműsorvezető (2020)
Rátonyi Krisztaműsorvezető (2017-)

További szereplők

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

snowden

DAL 2020

Nem semmi, ahogy a hazai zenészszakma krémje egy emberként mozdult rá a 2020-as Dal mesés főnyereményére: a műsor győztese 75 milliót visz haza, amit a karrierjének építgetésére fordíthat, fesztiválokon léphet fel, meg reklámokra költhet (pl. a Petőfi rádión, gondolom, két kormányhirdetés között). És mit nyerhet a néző, ha szavaz? Hát, van egy wellnes-főnyeremény, meg vitamin-csomag, vagy SZOVJETSZKOJE IGRISZTOJE-PEZSGŐVÁLOGATÁS is (üvegje 900 ft a tescóban).

Szóval a műsor: szinte népmesei a helyzet, mert akinek ettől kicsit se fordult fel a gyomra, az benevezett a versenybe, jöttek a lelkes kezdők, és persze az olyan veteránok is, mint pl. Takács Nikolas (aki szerintem attól retteg, hogy ha sapka nélkül lép fel, elmegy a hangja), Kökény Attila (aki szakítós számokat ír, hiszen „ez kell a rajongóknak"), nekik nyilván nagyon kell a lóvé, meg hogy megismerjék őket. A kedvencem mindenki közül Pál Dénes, aki talán még új a szakmában, de már könnyes szemmel adja elő vagy háromszor a "kislánya által ihletett dalt”, aminek a szöveget egyébként nem is ő írta, hanem egy másik fazon. Ha valaki dalt írna a lányomról, az engem megijesztene. Na körülbelül ennyire hiteles minden ebben a műsorban, ahol a funérlemezekből összetákolt raktárhelyiséget nemes egyszerűséggel „páholynak” hívják. Csak szerényen. A jelenlévők zöme nem először fordult meg amúgy itt, sokak 1-2 évente tiszteletüket teszik, hátha most összejön, ja és akadt olyan is, aki két együttesben lépett fel, be is jutott a legjobb nyolc közé — mindkettővel egyszerre. Őrülten sokan jelentkezhettek ebbe a szarságba. Egyesek döntését mai napig nem értem, ott van pl. a Turbo, ők voltak azok, akik olyan mértékben emelkedtek ki a mezőnyből, hogy ezzel ciki lett a jelenlétük.

A szakmai zsűriként emlegetett négyesről csak annyit, hogy Apáti Bence is helyet kapott közöttük, ő ex-balettosként lehet ismert, szóval azt hittem volna, hogy a táncra, a színpadi mozgásra kellett figyelnie, hiszen ehhez ért, ehelyett a dalszövegeket elemezgette, hogy miért, az rejtély, hiszen ő nem szövegíró, hanem publicista, illetve a Hír TV-n saját műsora is fut, ahol csillogó szemmel, jól belőtt hajjal imádja a magyar kormányt, illetve fröcsög az ellenzékről (https://www.youtube.com/watch…). Igazából nem akarok én politikáról beszélni, de tényleg ez van. A többiekről csak annyit, hogy Nagy Feró szakmaisága két végletben merül ki, az egyik az „ez nagyon rákenróll”, a másik, meg a „ez olyan szomorú, hogy megölöm magam”. Pély Barna végzett zenészember, és az elhangzott dalok 90%-áról azt mondja, hogy tökéletes és király, mellesleg korábban kétszer is megfordult énekesként A Dalban, mindkétszer bebukta, sebaj, most legalább zsűritagként végig képernyőn tud maradni. A Napoleon Boulevard énekesnője, Vincze Lilla szintén úgy viselkedik, mint aki csak az utóbbi hetekben kezdett el zenét hallgatni, hiszen számára minden dal tökéletes, mindenki díva és mindenki sztár. Ez a szakmai zsűri átlagban a 10-ből olyan 7,5 pontokat szórt, nyilván minden tökéletes, úgy, ahogy van.

A műsorvezetés is megéri a pénzét, ha elkapod az ismétlést, nézd Freddiet, akinél gyatrább műsorvezető nem létezik. Tényleg. Ha nem ő beszél, a partnerre néz, sűrűn bólogat, teljesen ritmustalanul, érzéki pillantásokkal, közben a zakó varrása válltájékon nyöszörög és gyors halálért esdekel.

Tehetségkutatók esetében amúgy sincs magasan a léc, de hogy mennyire béna meg fapados lett a Dal, az így is megmosolyogtató. Még jó, hogy a nézői szavazó sms-eket 25 db-ra limitálták.

A végére meg egy szubjektív válogatás:
a győztes dal, borzalmas, mennyire hamis Orsovai Reni: https://www.youtube.com/watch…

Varga Szabolcs Varga Miklós dalt énekel: https://www.youtube.com/watch…

Wolf Kati, A Ruha 2020 és A Mozgás 2020 győztese: https://www.youtube.com/watch…


Hasonló filmek címkék alapján