A heavy metal története (2011–2011) 9

A sorozat a többgenerációs és az idők során sokrétűvé fejlődött heavy metal zeneirányzat történetét és jelenét veszi górcső alá. Megszólalnak a műfajt formáló zenészek és producerek, mint Slash vagy Bruce Dickinson; feltérképezzük a heavy metal irányzatait a klasszikus kezdetektől a glamen át a… [tovább]

Képek 4

Szereposztás

Sam Dunnönmaga
Slashönmaga
Rob Halford
Alice Cooperönmaga
Bruce Dickinsonönmaga
Kirk Hammett
Lemmy
Billy Gibbons
Glenn Hughes
Tom Morello

További szereplők

Kedvencelte 5

Várólistára tette 17


Kiemelt értékelések

Kiskakukk 

A műfaj, ami sokak fülének egyszerűen csak ZAJ. :D

Jó összefoglaló, sok alműfajt kielemez.
(Mennyi mindenkivel találkozott ez a fickó, hűűű! :o)

A kategóriák közt rengeteg átfedés van, szóval nem egyszerű behatárolni, hogy ki hova tartozik (sok esetben a zenészek is csak meresztik a szemüket és a vállukat vonogatják, hogy „Hát…igazából nemtom.” :D).
Olyanok is szóba kerültek, akik szerintem nem is ide valók, csak hogy teljesen összezavarják a nézőket. :D

AKI NEM AKARJA MEGNÉZNI A SOROZATOT, de megeszi a kíváncsiság, hogy mégis mi a különbség egy-egy alműfaj között úgy általánosságban, annak íme itt a klasszikus példa a kastéllyal, a megmentésre váró királylánnyal, a legyőzendő sárkánnyal és a hős lovaggal (nem én találtam ki :D):

HEAVY METÁL:
A lovag bedübörög Harley Davidsonján, levágja a sárkányt, bedob egy sört, magáévá teszi a királylányt.

POWER METÁL:
A lovag csicsás páncélban, hófehér unikornisa nyergében érkezik. Kikerüli a sárkányt, megmenti a királylányt, majd az elvarázsolt erdő közepén szerelmeskednek.

NU METÁL:
A lovag jelentősen alulhangolt gitárral érkezik, majd rázendít. A sárkány panaszt tesz, mert nem érti, mi folyik itt, mire a lovag leüvölti a fejét, így az inkább elrepül a francba. A lovag berongyol a kastélyba, leüvölti a királylány fejét is, majd magáévá teszi.

TRASH METÁL:
A lovag megjelenik, legyőzi a sárkányt, megmenti a királylányt, és ez utóbbit magáévá teszi… gyorsan, és önzőn.

DEATH METÁL:
A lovag eljön, megöli a sárkányt, magáévá teszi a királylányt, őt is megöli, majd távozik.

GRIND METÁL (GRINDCORE):
A lovag megjelenik, teljesen érhetetlenül sikoltozik/hörög kb. 2 percig, majd távozik.

BLACK METÁL:
A lovag fekete-fehérre mázolt arccal, éjfélkor érkezik. A kastély előtt sátáni rituálét tart, amivel megidézi a sötétség erőit. 2 percig pózol a kastély előtt, aztán brutálisan levágja a sárkányt, magáévá teszi a királylányt, iszik a véréből, majd szertartásosan őt is megöli.

DOOM METÁL:
A lovag megérkezik, meglátja a sárkányt, rájön, hogy sosem tudná legyőzni, depressziós lesz, és öngyilkosságot követ el. A sárkány felfalja őt és a királylányt is.

PROGRESSZÍV METÁL:
A lovag gitárral érkezik, 26 percig szólózik a kastély előtt, a sárkány öngyilkos lesz az unalomtól. A lovag felmegy a királylány hálószobájába, újabb gitárszólót ad elő, amibe a konzervatóriumban végzősként tanult összes technikáját beleszövi. A királylány megszökik, és a HEAVY METÁL lovag keresésére indul.

GLAM METÁL:
Az érkező lovagot meglátva a sárkány röhögőgörcsöt kap, és beengedi a kastélyba. Az bemegy, ellopja a királylány sminkkészletét, és megpróbálja gyönyörű rózsaszínre festeni a kastélyt.

INDUSTRIAL METÁL:
A lovag zsíros, fekete bőrkabátban érezik, obszcén kézmozdulatokat tesz a sárkány felé, mire a mesebeli kidobóemberek kikísérik a meseerdőből.

:D

Aki meg inkább zenén keresztül kíváncsi a különbségre, annak ajánlom ezt a két videót.
Itt a gitár+ének hangsúlyos:
https://www.youtube.com/watch…
Itt a dob:
https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
Elmer 

Elég alapos dokusorozat, ami különböző alműfajokat és stílusokat mutat be a metálon belül, megpróbálva felfűzni őket egyfajta evolúciós rendszerben. Sok-sok előadó és zenekar megszólal. Az effélét szerető zenehallgatóknak mindenképp érdekes és informatív, de aki semmit nem tud erről és csak tágítaná a perspektíváját, annak is szórakoztató ismeretterjesztő széria lehet.

BlackXentric

Akit érdekel ez a zene annak mindenképp ajánlom. Olyanoknak akik ismerkednek vele és azoknak is akik nyakig benne vannak.
Eddig is sajnáltam, hogy nem lehettem akkor fiatal mikor ezek a zenekarok és stílusok még újak voltak.


Népszerű idézetek

Kiskakukk 

David Vincent (Morbid Angel): Extreme music is for extreme people.

Kiskakukk 

Alex Webster (Cannibal Corpse): I've met a lot of people that said the first time they heard Cannibal Corpse was by seeing that movie, Ace Ventura. And said, in fact, it was the first time they heard death metal. I meet people like that on every tour to this day.

4 hozzászólás
Kiskakukk 

Monte Conner: What makes Gojira unique is that…first, they are from France and France is known as a country that has not produced much good metal. And also, lyrically they're doing their own thing, they're singing about the environment. They have songs about whales, they're calling attention to what's happening to the Earth, how mankind is, you know, just wrecking the planet. And I think there's that intellectual angle that's really, really appealing to people and you don't see bands really doing stuff like that.

Kiskakukk 

Dimmu Borgir turned black metal into almost opera. Even using whole orchestras at the time to create this big music that is very theatrical almost cab kind of sound. They are a little ridiculous but also…annoyingly cathcy.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján