Mouse (Mauseu) (2021–2021) 12

Egy várakozással teli történet, mely felteszi a kulcskérdést, „Mi van, ha előre tudjuk azonosítani a pszichopatákat?” Egy őrült sorozatgyilkos kegyetlen gyilkosságai az egész nemzetet félelemben tartják, és káosz uralkodik el. Az igazságosságot kereső újonc rendőr, Jung Ba Reum összetalálkozik a… [tovább]

koreai

Szereposztás

Lee Seung GiJung Ba Reum
Lee Hee JoonKo Moo Chi
Park Joo HyunOh Bong Yi
Kyung Soo JinChoi Hong Joo
Ahn Jae WookHan Seo Jun
Kim Jung NanSung Ji Eun
Pyo Ji HoonShin Nyomozó
Woo Ji HyunDong goo
Kim Young Oknagymama
Jo Jae YoonDaniel Lee

További szereplők

Mouse (2021–2021)
Forgatókönyvíró
Zeneszerző

Gyártó
tvN

Streaming
Rakuten Viki

Kedvencelte 5

Várólistára tette 36


Kiemelt értékelések

Theana 

Fúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúh.
Nagyon megkapó a hangulata, pedig lelkileg elég nyomasztó a cselekmény, mert a folyamatos öldöklés egész egyszerűen fojtogató egy idő után. Mégis, csak azt vettem észre, hogy egyre fogynak a részek és teljesen lebilincselt a történet. Én elkerültem azt a sorozatgyilkos-hullámot, ami tavaly átsöpört a Netflixen, egyedül A kígyó (2021–2021)-t láttam, de szerintem briliáns a maga nemében. Kellően csavaros és homályos mire teljesen összeáll a kép a végére. Sok a szereplő és nem minden oldódik meg azonnal, sőt, inkább az jellemző rá, hogy bedob egy szálat, amit csak epizódokkal később kezd boncolgatni és a végén derül rá fény. A történettel szerintem először érdemes találkozni, így nem akarok senkinek lespoilerezni semmit, mert rengeteg minden van benne, de két dolgot muszáj kiemelnem: hihetetlenül balsorsú néhány kapcsolatszál, ami összefonódik a cselekményben és olyan mindblowing felfedezéseket találtam benne (spoiler)… És a színészek, főleg Lee Hee Joon és Lee Seung Gi, mint ahogy a cselekmény, úgy a színészgárda játéka is lebilincselő. Nagyon örülök, hogy Hee Joon egy sokkal pozitívabb szereplőt játszott, mint az eddigi filmjeiben általában, Seung Gi pedig… hát én nagy fan lettem ezek után.
Érdekes egyébként, hogy a sztori igazándiból a 7. epizódban kezdődik el, a főcsavar spoiler viszont nem is az, hogy hirtelen „oldódik meg”, de kicsit esetlenül kapcsolódik az egészhez.
A végére pedig, hogy egy kisebb állást is foglaljak a témában, örök optimistaként én nem támogatnám azt a törvényt. Bár az nem egy pozitív végszó, spoiler, szerintem van esély a változásra. Vagy laikusként csak fogjam be? De hol van az a bizonyos határ, amit meg kell húzni? Ha őket megölik, előbb vagy utóbb más lesz a kritérium, hiszen nemcsak pszichopaták ölnek embereket. Mivel, ugye, nem minden pszichopata gyilkos és nem minden gyilkos pszichopata.

barbikaunatkozik 

9,5 csillag!

Ez a mű kriminálisan alul értékelt! Bár nem tudom azt mondani, hogy véletlenül. Ha valami, ez megosztó. Tipikusan olyan sorozat, amire ha nem figyelsz oda akár egy rövid idő erejéig, már rombolódik az élmény, sok információ elvész és máris úgy tűnhet, hogy lyukakkal valamint vadbaromságokkal van teli. Nem egy könnyű darab és a helyzetet nehezíti a szereplők száma is. A jegyzetfüzet erősen javallott kellék, mert minden szereplőnek megvan a maga szerepe a szériában, viszont ehhez rengeteg nevet kell megjegyezni. Azt sem árt előre tudni, hogy a sorozat sci-fi, amit valamiért sehova sem írtak ki előre, így sokak (köztük először én is) fennakadtak a két tematikus elemen, ami azzá teszi. Pedig a valóságtól nem is állnak olyan messze, vannak rájuk irányuló programok, viszont ilyen szinten jelenleg nem lehetséges a kivitelezésük.

Valószínűleg nem sokan vannak rajtam kívül, akik ezt javasolják, de szívességet tesztek magatoknak azzal, ha nagyon gyorsan, még az első hat részben kitaláljátok, ki a sorozatgyilkos, ugyanis a későbbiekben nem ezen van a hangsúly, amit sokan félreértettek, főleg azért, mert a tvN-nél azt sulykolták, hogy ez mekkora misztikum, pedig a forgatókönyvíró előre megmondta a vetítés előtt, hogy nem ez a lényeg. spoiler Emiatt sokan hibának rótták fel, hogy nem egy nagy ördöngösség kitalálni, pedig igazából koncepció volt. A lényeg, hogy ne akadjunk le a „ki” kérdésen, azt az elejtett szavakból és tettekből le lehet szűrni, csak oda kell figyelni igazán, spoiler. A lényeg a „miért”, ami egyben elvezet az egyetlen igazi plot twist-hez, mely igazából rendesen fel volt vezetve sok-sok elrejtett apró morzsa alapján, részről részre. Jó kis agytorna a sorozat, ahol minden és mindenki gyanús, talán nem is véletlenül.

A sztori néhol bonyolultnak tűnhet, sőt, túlbonyolítottnak, aminek oka a túlzsúfoltság. Ne tévesszen meg senkit a fülszöveg sem, azért ennyire nem egyszerű a helyzet. Fordulatos, izgalmas széria, néhol nagyon meredek és ijesztő világgal. Egészen egyedi színfoltja a maga módján a koreai doramáknak. Rengeteg dologra kell odafigyelni, viszont a végkifejlet kárpótol érte.

Az igazán nagy spoilerek elkerülése végett túlzottan mélyen nem szeretnék kitérni a karakterekre. Mint fentebb írtam, rengetegen vannak, és -ahogyan azt egy pszichothrillertől elvárhatjuk- közülük sokan nem is élik meg a sztori befejezését ilyen-olyan okokból kifolyólag. Érdekes sajátossága a történetnek, hogy igazából alig van olyan figura, akik kedvelhetőre sikeredtek. Nagyon ritka az olyan szereplő, aki ártatlan ebben a közegben. Ezek miatt azonosulni sem könnyű a karakterekkel, ám megfelelően érdekesek és összetettek ahhoz, hogy ez ne legyen zavaró. A karakterfejlődések nagyon érdekfeszítőek. Talán a legnagyobb utat Ko Moo-Chi teszi meg, akinek a teljes felfogása változik meg a sorozat legvégére, aminek nagyon durva előzményei vannak.
Az igazán gonosz karakterek egytől egyig valóban hányingert keltőek, velejükig romlottak. Sokféle gyilkossal összetalálkozunk a 20 rész alatt, akik haláláért -egészen morbid módon- buzgón lehet szurkolni. Hátha! Ebbe a kategóriába tartozik fő sorozatgyilkosunk is, aki egy felettébb beteg teremtmény. Egy igazi kőkemény pszichopata, aki mellette még téveszmés és egy jó adag istenkomplexussal is nyakon öntötték. Hajmeresztő dolgokat művel nemre és korra való tekintet nélkül. spoiler Az embernek feláll a szőr a hátán a figurától és a mosolya: csodás! ^^ :S De higgyétek el, messze nem ő a legnagyobb állat a sorozatban. Ha van hierarchia a gonosztevőknél ebben a szériában, akkor azt mondanám, előkelő helyen van, benne a TOP3-ban, azonban ott „csak” sereghajtó. És a motivációk… annyit elmondhatok: nagy a baj egyesek fejében.
spoiler

A történet izgalmas, pörgős, kíváncsivá tesz, mi lesz ezek után. Megdolgoztatja rendesen az agytekervényeket úgy, hogy nem nézi közben hülyének a nézőit, így nem rág mindent a szájukba. Lehet együtt gondolkodni a nyomozókkal, felfedezni közösen a háttérsztorikat, rejtélyeket. A karakterek sokszínűek és nagyon érdekesek, egyik másik félelmetes. Az atmoszféra egyszerre feszült, néhol melankolikus, de túlnyomórészt baljós, amire a képi világ is rátesz egy lapáttal a szűrőkkel és a beállításokkal. A zene kifejezetten passzol ehhez a hangulathoz. Érdekes megfigyelni, hogyan dolgozik valódi bűncselekményekből a sztori, ugyanis egyértelműen vettek ihletet innen-onnan. Az egyik legfeltűnőbb ilyen feldolgozás Cho Doo-Soon ügyéhez köthető. Látszik, hogy utánanéztek a pszichológiai háttérnek a szereplők kitalálása során, valamint segédkezett egy igazi profilozó is közvetve és közvetlenül egyaránt. Így lehet az, hogy dramaland egyik legpontosabb pszichopata ábrázolását kaptuk a sorozatban. El sem hiszem, hogy ennyi év után végre megéltem azt, hogy nem lett romantizálva egy pszichopata sem! Az meg pláne hihetetlen, hogy benne van, nem minden pszichopata gyilkos és nem minden gyilkos pszichopata. :O Pedig először azt hittem, erre a következtetésre nem jutunk el. De azért romantika akad, viszont tényleg csak egy csipetnyi, szinte elenyésző, ám mégis fontos módon. A színészi játék parádés lett, közülük is kiemelkedik LSG teljesítménye. És miatta most nagyon mérges vagyok! Úgy járt a díjkiosztóval, mint a Vincenzo idején Ok Taec-Yeon a nagyközönséggel. Nem ismerik el őket eléggé, ha valami olyat csinálnak, ami nem megszokott tőlük. Pláne, ha azt még jól is csinálják. És ez szomorú… Akárcsak a tvN marketing stratégiája egyes dolgokra nézve.
Viszont, mint említettem, nagyon zavaró módon hiányzik a műfaji megjelölések közül a sci-fi, ami könnyen okozhat zavart az Erőben. Néhol, technikai szempontból voltak hibák, mint egyes beállítások és a vágás, valamint van néhány éjszakai felvétel, amin szinte alig lehet kivenni, hogy mi történik, márpedig ez nem a folyamatos cenzúrának köszönhető. Igen, a homályosítások nagyon zavartak. Minek a 18+ és a maszkmesteri munka, ha nem is lehet „megcsodálni” a végeredményt? Ezt sosem értettem és nem is fogom megérteni. Kár, hogy nem Netflixes a sorozat, akkor láthatnánk cenzúra nélkül. Továbbá nagyon zavaró lehet egy idő után, hogy valóban oda kell mindenre figyelni, különben sok dolog értelmetlen és megmagyarázhatatlan lesz, még ha rengeteg dolog kiszámítható is. Ugyanis van, hogy túlzottan elmerülnek a részletekben.

Összességében számomra hatalmas kedvenc lett, a koreai pszichotrillerek közül pedig abszolúte. Mindazonáltal nem mindenkinek való. Akik irtóznak a vértől (még ha azt nem is mutatják), az erőszak bármely formájától (magzatok démonizálása, állatok, kisgyerekek ellen elkövetett abúzus, gyilkosságok, csonkítások, stb.), azok számára nem biztos, hogy ez lenne a megfelelő kikapcsolódás. Viszont, ha ez nem riaszt vissza, akkor egy nagyon igényes és különleges élménnyel gazdagodhatsz.

Ui,: csak az olvassa, aki látta a sorozatot!!!!
spoiler

UPDATE 2022. 01. 24.
Egy valamiről nem tettem említést tavaly az értékelésben, az pedig a szerelmi szál, ami kissé kiverte néhány nézőnél a biztosítékot. Nem feltétlenül ok nélkül! Ehhez viszont kénytelen leszek ismét a spoiler tag-et idebiggyeszteni!

spoiler
Ez így leírva elég beteg és valóban az is. És akkor nem volt szó a hasonlóan érdekes bromance-ről. Nem kevésbé elborult ez a front sem. Ahogyan azt az értékelésben is írtam, spoiler

Subika 

Elolvastam az értékelést amit írtatok én örültem hogy végig tudtam nézni a 20 részt ilyen speciális részekről nem tudtam lehet hogy nincs is online magyar felírat hozzájuk . Nekem ezek nélkül is nagyon tekervényes odafigyelős volt ahogy Shad javasolta próbáltam írni ki kicsoda de a vége felé mégse tudtam hogy most élő vagy netán már halott emberről van szó Rengeteg szereplő volt és mindegyiknek megvolt miért van benne még a mellékszereplőknek is . Egy két dolgot ki lehetet találni de sokszor tele voltam kérdéssel és gyors megnéztem a következő részt nehogy elveszítsem a fonalat .Valamennyire sikerült is követnem amit meg nem az x k rész után kilett fejtve .
Nekem a nyomozó lett a kedvencem az ő színészi játéka mikor sírt össze facsarodott a szívem nagyon nehéz sorsa volt persze nem csak neki itt rengeteg ember volt áldozat .A fő sorozat gyilkosunknak is nagyon nehéz szerep jutott és szerintem jó eljátszotta nagyon Nagyon sokrétű gyilkoság volt benne de szerencsére nem mindent mutattak tisztán ezért az én gyomrom is bírta .Ezt azért írtam mert ha én végig tudtam nézni más is .
És ajánlom is megnézésre nem a kegyetlenség miatt hanem összességében a tartalma miatt ki hogy reagál rá .

Hannah 

És ezzel egy új kedvencet avattam! :D
Imádom a sorozatgyilkosos sorozatokat, de ez még a várakozásaimat is felülmúlta.
Igazából minden tetszett benne, a sztori, a szereplők, a csavarok amik még engem is meg tudtak ingatni hiába tudtam, hogy mi az igazság még akkor is. :D
Mindezek után már tényleg kíváncsi vagyok a gyilkos szemszögére.


Hasonló filmek címkék alapján