Gyolcsba tekerve – A Universal Pictures múmiája 1932-től napjainkig lista 19

bonnie9 

  • perc
A múmia (1932)

A Universal stúdió szörny horror klasszikusainak 14. darabja (pl.: Dracula, Frankenstein, A láthatatlan ember, A londoni farkasember, stb.)
https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Monsters
Bemutató: 1932. December 22.
Az egyetlen Universal szörnyfilm, mely nem regény vagy színdarab adaptáció. Tutankhamon sírjának feltárása inspirálta, a producer
Carl Laemmle Jr. pedig miután nem talált egyiptomi témájú múmiás regényt, felkérte
Nina Wilcox Putnamot és Richard Schayert, hogy írjanak egy történetet (a sztori a Cagliostro címet kapta.) A Cagliostroból készült forgatókönyvet többször átírták és bővítették, mire elkészült a végleges verzió.

A múmia bosszúja (1940)

Ezzel a filmmel indul a Kharis sorozat, ami az 1932-es filmnek félig remake-je, félig folytatása.
A készítéskor több felvételt is újrahasznosítottak az eredeti filmből, hogy elmeséljék vele Kharis eredetét, ezért néhány jelenetben Karloff is feltűnik (bár a stáblistán nem szerepel a neve).

Abbott és Costello találkozik a múmiával (1955)

A film az Abbott és Costello sorozat része, paródia, vígjáték. A Kharis sorozatból átveszi a múmia (Kharis) és a hercegnő (Ananka) nevét Klaris-ra és Ara-ra módosítva.
A múmiát (Klaris) játszó színész, Eddie Parker kaszkadőr is egyben – a korábbi filmekben Lon Chaney Jr. (azaz Kharis) dublőre volt.

A múmia (1959)

A múmia bosszúja és A múmia sírja című filmeket vette alapul ehhez a remake-hez a brit Hammer Films.

A múmia sírjának átka (1964)

A Hammer Films folytatja a múmia témát A múmia sírjának átkával és még két további filmmel. Ezek nem kapcsolódnak a korábbi filmekhez és egymáshoz sem.

A múmia leple (1967)

Hammer Films 3.

A múmia (1999)

Az eredeti, 1932-es klasszikus remake-je, ismét a Universaltól.

A múmia visszatér (2001)

A múmia 2. – 10 évvel az első történet után folytatódik a cselekmény.

A múmia – A Sárkánycsászár sírja (2008)

A múmia 3. – Az O'Connell házaspár a már felnőtt Alex kíséretében Csin Si Huang-ti császár múmiájával száll szembe. Az előző két résztől eltérően a cselekmény nem Egyiptomban, hanem Kínában játszódik, a női főszerepet pedig Rachel Weisz helyett Maria Bello alakítja.

A múmia (2001–2003)

Rajzfilmsorozat a 11 éves Alex, valamint Rick és Evy főszereplésével. A sorozatban felbukkanak az előző filmekből jól ismert szereplők is (pl.: Jonathan, Imhotep, Ardeth Bey).

A Skorpiókirály (2002)

Spin-off sorozat első darabja. Előzménytörténet A múmia visszatér főgonoszának, a Skorpiókirálynak az életéről, akit ekkoriban még Mathayusnak hívtak és profi bérgyilkos volt.

A múmia (2017)

Egyelőre csak részleteket tudni a rebootról.
A Universal új Szörnyuniverzum kiépítésével foglalkozik, ennek egyik része A múmia, de formálódik a Farkasember, a Van Helsing és több produkció is.
A forgatás elindult Alex Kurtzman vezényletével, aki úgy nyilatkozott, hogy elvetik a kalandfilmes jelleget, ők horrorfilmet szeretnének készíteni.
Tom Cruise és Annabelle Wallis próbálják majd elkerülni a címszereplő haragját, akit Sofia Boutella formál meg.
Annabelle Wallis egy archeológus (a THR szerint viszont tudós) lesz.
Ma (2016.05.05.) kiderült, hogy Russell Crowe személyében újabb színész csatlakozhat a stábhoz. Crowe egy Dr. Jekyll-szerű karaktert kelthet életre. A figura ebben a produkcióban mutatkozik be és a tervek szerint később önálló filmet kap, amely természetesen a Szörnyuniverzum része lesz.
A stúdió először Tom Hardy-t szerette volna megnyerni, később Eddie Redmayne és Joseph Gordon-Levitt neve is szóba került. Így most Crowe-nál próbálkoznak.
A történet a jelenben játszódik. Tom Cruise a haditengerészet különleges egységével kutat terroristák rejtekhelye után az iraki sivatagban, de csak sírrablókat találnak egy ősi sírboltban, amelyben misztikus erők szabadulnak el.