When They See Us (2019–2019) 20

A négy epizódból álló minisorozat a Central Park-i ötök történetét meséli el, akiket 1989-ben tévesen ítéltek el egy parkban futó nő megerőszakolásáért. A börtönbe zárt öt fiatal mindegyike 14-16 év közötti és fekete vagy latin-amerikai származású volt, az ártatlanságukra pedig csak 2002-ben… [tovább]

angol

Szereposztás

Jovan AdepoAntron McCray
Chris ChalkYusef Salaam
Omar J. DorseyElombre Brath
Justin CunninghamKevin Richardson
Marsha Stephanie BlakeLinda McCray
Jharrel JeromeKorey Wise
Kylie BunburyAngie Richardson
Vera FarmigaElizabeth Lederer
Joshua JacksonMickey Joseph
Felicity HuffmanLinda Fairstein
Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 69


Kiemelt értékelések

snowden

Nemcsak az idei év, hanem valószínűleg az évtized egyik leginkább figyelemre méltó sorozata. Aki belekezd, számítson rá, hogy mélyre fogja rántani, felforgatja a gyomrát, szentségel majd az első perctől az utolsóig. Ez egy ilyen sorozat: 1989-ben 5 New York-i fiatalt nemi erőszak vádjával gyakorlatilag bizonyíték híján küldött börtönbe a bíróság meg az esküdtszék. Miután leülték a büntetést, megkerült az igazi bűnös, szóval világossá vált, amit azért nagyjából sejteni is lehetett: mind az öten ártatlanul húzták le az éveket a sitten. (Érdekes is volt az OJ után nézni, mert ott meg a fordítottja történt: minden nyom egyértelműen a bűnösre mutat, mégsem sikerül elítélni.)

Az egyik tanulsága ennek a sorozatnak, hogy az igazságszolgáltatás fő célja (ebben az esetben legalábbis) nem az igazi bűnelkövető kézre kerítése volt, hanem hogy valakit tettesként lehessen megnevezni. A dilettantizmus és a rasszizmus mellett talán az az elgondolás is szerepet játszott ebben, hogy ha van bármiféle (vélt vagy valós) bűnös egy bűntény során, és őt sikerül elfogni, majd bebörtönözni, gyakorlatilag másodlagos, hogy a helyes személyt csukatják-e le – az igazságszolgáltatás ugyanis így a többségi társadalom számára működni látszik. A másik tanulság, hogy a börtönből szabaduló ember olyannyira meg van fosztva a társadalomba történő visszaintegrálódás lehetőségeitől, hogy a bűnelkövetéshez való visszatérés gond nélkül felmerülhet opcióként. A harmadik tanulság talán az, hogy a börtön ebben a jelen formájában olyan intézmény, ami nemcsak, hogy nem „javítja meg” az embert, de akár bűnözővé is változtathatja. A negyedik tanulság meg az egész ügynek az utóélete, annak nézzen utána mindenki, érdemes.

Orsolya_Tikászné_Gárdos

Nagyon erős, felkavaró film az előítéletről. A Korey Wiset alakító Jharrel Jerome nevét érdemes megjegyezni. Fogunk még róla hallani.
Pár órával később olvastam, hogy Emmy díjat kapott.

clarity 

hosszú idő óta az első olyan sorozat, ami végig le tudott kötni. nagyon erős kezdés, és ezt a színvonalat a záró képsorokig fent tudta tartani. meghajlás a készítők előtt.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján