Volt egyszer két Németország (Volt egyszer két Németország 1.) (2015–2015) 25

1983, Kelet- és Nyugat-Németország. A hidegháború és a fegyverkezési verseny kellős közepén a keletnémet hírszerzés kémet küld a nyugatnémet katonai támaszpontra, ahol bizalmas dokumentumokat kell lefényképeznie a Pershing II rakétarendszer telepítéséről Nyugat-Németországban. A kiválasztott… [tovább]

angol
német · angol
német

Képek 23

Szereposztás

Jonas NayMartin Rauch / Moritz Stamm ("Kolibri")
Maria SchraderLenora Rauch
Ulrich NoethenWolfgang Edel tábornok
Sylvester GrothWalter Schweppenstette
Sonja GerhardtAnnett Schneider
Ludwig TrepteAlex Edel
Alexander BeyerTobias Tischbier professzor
Lisa TomaschewskyYvonne Edel
Carina N. WieseIngrid Rauch
Godehard GieseKarl Kramer

További szereplők

Kedvencelte 3

Várólistára tette 86


Kiemelt értékelések

chibizso

Német nyelvből a gyengém a Hörverstehen (magnóhallgatás), így nyelvvizsgára kerestem valami német nyelvű sorozatot, ami minőségben túlmutat A hegyi doktornál meg az ahhoz hasonlókon. A Sorozatjunkie-nek hála, sikerült rátalálnom a Deutschland 83-ra.

Nagyon jól indul a sorozat: thrillerhez méltó nyomasztó és sejtelmes hangulat üli meg az első képsorokat, majd elérkezünk a főhőshöz, Martinhoz, később pedig a nagy feladatához. A megteremtett atmoszféra pedig semmit sem változik. A fiú kémkedésén keresztül egy nagyon izgalmas lélektani fejlődésben vehetünk részt, ami azt hiszem nem működne a környezet nélkül. Nagyon hitelesen teremtették meg az akkori világot (keletet és nyugatot egyaránt), leginkább a 80-as évek német zenéi által. Sőt, párszor némi humorforrást jelentettek a slágerek (pl. első részben a 99 Luftballonn). De nem csak fizikai, hanem lelki síkon is megjelenik a két Németország, főleg a nyugati oldalon. Nyugaton ott a sok minden, amiről Martin eddig csak hallott (pl. szupermarket, walkman), miközben a szíve igazából hazahúz. Azonban ahogy egyre inkább beolvad a másik társadalomban, úgy kezd egyre inkább belecsúszni egy identitásválságba is. Részletekbe nem mennék bele, de ez talán a legjobb része a sorozatnak, ez adja az igazi thriller jellegét az egész történetnek. Szinte mi is együtt éljük meg ezeket a súlyos traumákat Martinnal.

A készítők azonban nem csak neki, hanem a mellékszereplőknek is kemény drámákat adtak. Ott van Alex és az apja, Edel közötti feszült viszony, Annett helyzete Martin anyjával és Thomasszal, de bőven jut mindenkire nehéz sors és titok – ez talán adja is magát egy kémes történetben. Szerencsére mindegyik szálat teljesen át lehet élni, hisz mind az idősebb, mind a fiatalabb színészek jól hozzák a szerepüket (pl. Alexet játszó Ludwig Trepte fantasztikusat alakít), de ezenfelül feszesen vezetett történet is jól van adagolva. Bővebben: habár gyorsan halad a cselekmény, és mindig történik valami, jut elég idő a bonyodalmak mögötti háttér megismerésére is. Megvannak a megfelelő felvezetések, karakterizálások, amiknek köszönhetően nem érzünk semmit légből kapottnak. Ez csak az utolsó részben törik meg, sajnos: azt valahogy összecsapottnak éreztem. Mindenre gyorsan pontot tettek, hogy beleférjen a 8 epizódba az, amit a készítők el akartak mesélni. Talán jobb lett volna, ha hosszabb az évad.

Az utolsó részt leszámítva sok panaszom nincsen a Volt egyszer két Németországra. Mindenkinek ajánlom, németeseknek főleg, de a németet gyűlölőknek is.

Fun fact: Martint játszó Jonas Naynek van egy szuper bandája, a Northern Lights.

mírarwa 

Wow! Izgalmasabb volt mint vártam. Egyszer sem unatkoztam miközben néztem, az olyan pillanatokból, amikor a sorozat nézése közben még a lélegzetemet is visszatartottam viszont annál több volt. :D Picit lezáratlannak éreztem, de a sorozat folytatásai talán választ adnak majd a dolgokra.
Amit nagyon szerettem még az a sok 80-as évekbeli zene, amit aláfestésnek használtak. Teljesen jól megadta a hangulatot.
Úgy írom ezt, hogy alapból nem a szívem csücskei az ilyen kémes akció dolgok. Talán a családi drámák tették emészthetővé. A végén a szálak nagyon jól összefutottak.


Folytatása

Összehasonlítás

Volt egyszer két Németország


Hasonló filmek címkék alapján