Vivarium (2019) 43

Egy fiatal pár, aki a tökéletes otthont keresi, csapdába esik egy rejtélyes, labirintus-szerű környéken, ahol minden ház egyforma.

angol
angol

Képek 3

Szereposztás

Imogen PootsGemma
Jesse EisenbergTom
Jonathan ArisMartin
Senan Jenningskisfiú
Eanna Hardwickeidősebb fiú

Kedvencelte 3

Várólistára tette 66


Kiemelt értékelések

csokidani 

Huuuha. Nem is tudom mikor lattam utoljara (ha lattam ugyan) ennyire szurrealisan kiforditott, agymenos filmet. Nagyon tetszik hogy mer onmaga lenni a film;mert ebben megfelelesi kenyszert nyomokban sem fedezni fel. Batran mer abszurd es szokatlan lenni es en ezert nagyon halas vagyok. Minosegi rendezes, operatori munka, szineszi produkcio, zenei rendezes. Hibatlan, szokatlan, ritkasag szamba meno.
Fasza.

2 hozzászólás
eNNBeus 

Számomra semennyire sem az a vegkövetkeztetése a filmnek hogy élvezzük ki a pillanatot, lássuk meg az apróságokban a szépséget, nem, sőt. Inkább az a kérdés, hogy parazitaként a saját önös céljainktól vezérelve miért is használunk ki magunk körül mindent, miért is? Egy céltalan semmit nem érő asztal mögött ülő létért? Piszok jó volt a film, az első pillanatban kiderült hogy ebből a környezetből menekülni kell de kurvagyorsan, egy másodperc erejéig sem akarta velünk elhitetni hogy ez egy tökéletes választás, a főszereplők is azonnal felmérték a helyzetet és tipliztek volna ha.. Fu ez nagyon jó volt.

1 hozzászólás
Negative_Singularity

Ha egy cím már önmagában figyelemfelkeltő és hangsúlyos (mert, hát miért kell egy koprodukciónak latin cím, ha nem ezért), a film végén általában az az első, hogy ennek a szónak vagy kifejezésnek utána nézek. Itt is beszédes a jelentés, gyakorlatilag – számomra – meg is válaszolja a film által amúgy nyitva hagyott kérdést, hogy ez mégis mi volt?
Vivarium = spoiler
Innentől kezdve, nekem valahol egészen egyértelmű, hogy spoiler. De metaforikus értelmezés is állhat a megértés szándéka mögött, igazából ezzel a befásult, kispolgári léttel elég sokunk tud azonosulni, így a szatíra is jól állna neki.
A hangulatot mindenképp megjegyeztem, ez egy jó ideig bennem fog maradni, ahogy a kisgyerek játéka is. Nyomasztó, hiába idilli, hiába tökéletes, hibába színes. Nyomasztó.
Nincsenek válaszok, csak kapaszkodók, utalások, kisebb elhintések, de azt hiszem, itt az egyedüli, aki választ tud adni, az maga a néző, mert annyira szubjektív az értelmezése, hogy kár lenne feketén-fehéren leírni egy konkrétumot.
Rétegfilm, nem való mindenkinek, sokan fogják nyögni, hogy odalett másfél óra az életükből (egyébként lol, ez is mekkora fricskája a filmnek). Nálam tarolt.

rocketdog 

Ha 10 éve láttam volna, vagy ha ez lett volna az első filmélményem a témában, akkor biztosan nagyobb hatást tett volna rám. Így azonban csak egy közhelygyűjtemény maradt számomra, amiből ismét megtudhattam, hogy
– Az élet rövid
– A hisztis gyerek idegesítő
– A kilátástalanság beletörődésre kényszerít, vagy
– Egy értelmetlen munka folyamatos ismétlésére, ami felőrli a lelket
– És mindez még egy kapcsolatot is tönkretehet, bizony

BeL1eVe 

De nem lettem volna a főszereplők helyében. Yonder végtelenül stilizált környezete, mely az örök tökéletességet sugározza, mázsás súllyal nehezedik rájuk és kergetik őket a teljes reménytelenségbe. Noha voltak ködbe veszett magyarázatok, de maga a helyszín szolgáltat annyi gondolatiságot, kreativitást, hangsúlyos klausztrofób érzést, ami miatt bőven meg fog maradni bennem.

Édua_Vörös

Katyvasz film, amiről nem tudtam eldönteni, hogy most ufós/ lényes horror, vagy szürrealista társadalomkritika. Ami végig hóttunalmas. :/


Népszerű idézetek

Nocharity 

– That's just the way things are.
– I don't like the way things are. They're terrible.
– Well… it's only horrible sometimes.

Nocharity 

– What am I? What is this? What am I in this?
– You are a mother.
– A mother?
– Yes. Someone who prepares her son for the world.
– What does a mother do then?
– She dies.


Hasonló filmek címkék alapján