The Crown (2016–) 69

7 díj · 13 jelölés

A The Crown című sorozat történetének középpontjában a 25 éves II. Erzsébet királynő áll. A fiatal nő vállaira komoly teher nehezedik, ugyanis át kell vennie a világ leghíresebb és leghatalmasabb monarchiájának vezetését, és jó kapcsolatot kell kialakítania az ország ikonikus miniszterelnökével,… [tovább]

angol
angol

Képek 56

Szereposztás

Matt SmithPhilip Mountbatten, Duke of Edinburgh (Fülöp edinburgh-i herceg)
John LithgowSir Winston Churchill
Claire FoyQueen Elizabeth II (II. Erzsébet brit királynő )
David ShieldsColin Tennant
Eileen AtkinsQueen Mary
Jared HarrisKing George VI
Alex JenningsDuke of Windsor
Vanessa KirbyPrincess Margaret
Michael CulkinRab Butler
Nicholas RoweJock Colville

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 58

Várólistára tette 239


Kiemelt értékelések

Lady_Hope

Szerintem egy remekül megkomponált, igazán pontos, és kifinomult sorozat.
Dráma, és nem szappanopera. Elgondolkodtató, igényes, és szép, remek karakterekkel, akik egytől-egyig húsvér emberek.
A színészek remekeltek, a zenéjét nagyon szeretem, igazán csodálatos sorozatnak tartom.
Igazán szépen harmonizál a Király beszédével ami az egyik kedvenc filmem. Akárhogy is, nem csalódtam, egy tiszteletteljes, és remek sorozat ez.
God Save The Queen.

vvn_e 

Nagyon örülök, hogy ideáig halogattam ezt a sorozat 1) a huszadik századra lassabban hangolódok rá „kosztümösöknél”, viszont ezt kár lett volna félre dobni egy rész után, mert nem volt hangulatom hozzá 2) így legalább nem kell annyit várnom a második évadra.

Szuper volt, patika mérlegen kimért pontosságú alakítások, mindenki tökéletes volt, de tényleg senkire nem lehet egy rossz szó sem.
Claire Foy annyira jól hozza, főleg az évad második felére Elizabeth-t (még testtartásban is), hogy néha, mikor nem láttam az arcát elbizonytalanodtam, hogy nem-e valami archív felvételt vágtak be. – Jared Harris, azt hiszem a harmadik György király akit filmen látok volt ugye Colin Firth, meg Rupert Everett és mind nagyon jók voltak a maguk nemében, a maguk filmjéhez, de jelenleg Harris a legjobb nálam egy hajszállal. – Matt Smith bebizonyította ismét csak, hogy nagyon jó színész és nem csak a bohókás furaarcú srác, mondjuk ezt már a DW-ben is hozta egy idő után, hanem ott az a plusz is. – John Lihtgow pedig pazar Churchill volt, egyszerre keménykezű, pokróc modorú zsarnok és cry baby, plusz megtört öregember.
Amúgy basszus a castnál nem csak jószínészeket kerestek, de a hasonlóságra is törekedtek a lehetőségekhez képest, vagy csak nekem tűnik úgy, hogy az anyakirálynén kívül, nagyok a hasonlóságok? http://uk.businessinsider.com/cast-of-the-crown-vs-real…

A díszletek és ruhák gyönyörűek és pontosak voltak, tulajdonképpen minden az utolsó szögig korhű. Azt, hogy szemetgyönyörködtető csak azért nem mondom, mert a színek is olyan szürkés, hidegfényű, ködösek, amitől angol az egész. Az én ízlésemnek több napfény kellene, de persze nem ide :D

A történet jól összerakott és bődületes nagy marhaságok nincsenek is benne nem is engedhetik meg maguknak, hiszen sokan még élnek a szereplők közül, sőt elvileg Erzsébet is nézi a sorozatot… ami egy furcsa dolognak tűnik, de gondolom ő az ilyesmit máshogy kezeli. A töténet íve is oké, a karakterek is fejlődnek, vannak problémáik, céljaik. Érdekes kérdések merülnek fel és érdekes látni, hogy mennyire is nehéz pártatlannak lennie a királynőnek, vagy éppen a királynő vs feleség/nővér/lány/anya mivolta közt egyensúlyozni.

Mindenen túl nekem amúgy Philip a legérdekesebb karakter ő az akiről tényleg nem nagyon tudtam semmit eddig csak, hogy van… jó meg kiwikipédiáztam pár hónapja valamennyi infót róla, mert, akkor olvastam egy cikket és jöttem rá, hogy semmit se tudok róla és elég érdekes ezt a sorozatot, a szintén tavalyi [[https://snitt.hu/filmek/victoria|Victoria]] mellé odatenni érdekes képet kapunk.

Szóval tetszik a sorozat, nem olyasmi, ami beránt és agyalok rajta napokig, hogy most mi is lesz, de ez egy többnyire életrajzi sorozat és nem egy tisztán fiction, szóval logikus is, hogy másként állok hozzá. Ettől függetlenül mindenképpen nézős, sőt akár darálós is, kiemelkedő minőségű sorozat.

LaBelle 

Nagyon szép, igényes sorozatot szállított a Netflix. A képi világ, a megteremtett hangulat lenyűgöző, az eredeti zenék és a felhasznált darabok mind a helyükön vannak, nagyon találóak. A színészek tökéletesen hozzák a karaktereket, látszik, hogy jelentős kutatómunkát is befektettek, nem pedig véletlenszerűen ripacskodnak egyet a képernyőn.
Nagyon érdekes, ahogy a fix történelmi eseményeket beleszövik a történetbe. A kitalált események logikusak, hihetőek, szépen belesimulnak a történetbe, de ez nem ment a drámaiság rovására. Nyilván nem izgul annyira az ember olyan történeten, aminek tudja, mi lesz a vége, de a finom feszültségkeltés is leköti az embert.
Nekem leginkább Elizabeth vívódásai, gondolkodása, fejlődése tetszett, méghozzá azért, mert a sorozat nem (csak) a királynő, a királyi család konfliktusaiként prezentálja a bonyodalmakat. Sok teljesen hétköznapi témát is boncolgat, közelebb hozva a nézőhöz a szereplőket. Nagyon szeretem az erős női karaktereket, és itt pontosan ez a történet magja. Hogyan lehet valaki egyszerre elkötelezett vezető és feleség, anya, nővér, barát? Mi van akkor, ha a feleség nagyobb befolyással bír férjénél? Fontos politikai és vallási személyként mennyire lehet független az ember magánélete? Hol ér véget a nő és hol kezdődik az uralkodó? Mekkora teret kell engedni a hagyománynak és a fejlődésnek? Néha valóban csak a kérdéseket veti fel, de nekem tetszett, hogy ezzel teret ad a nézőnek, gondolkodásra késztet.

A második évad egyértelműen a személyes kapcsolatokat veszi célba. Azt hiszem, most a fikció nagyobb teret kapott, mint az előző évadban, vagy talán csak a témák emberközelisége miatt éreztem feltűnőbbnek ezt a vonást. Ezzel együtt sokkal emberközelibb is lett az évad, sokkal jobban hatott rám érzelmileg, mint az előző. Hűtlenség, magány, bűntudat, függés, bosszú, árulás, szeretet, megbocsátás, kitartás, méltóság… és az egész történet közepén Elizabeth, akit ebben a történetben nem tudok nem csodálni – vele együtt pedig megszemélyesítőjét, Claire Foyt is, csodálatos alakítást nyújt ebben a sorozatban.

tataijucc 

Összefüggéstelenül egy pár gondolat:

1, Imádom a zenei világát.
2, A színészek kiválóak.
3, Operatőri munka: HŰHA. Pozitív hűha.
4, Majdhogynem tökéletes.

Egyedül az időbeli követhetetlen ugrálások zavartak, de ezt a legtöbb film esetében nem szeretem.

Bazil

Gyorsan leírom, mi az, ami nem tetszett a sorozatban.
A plakátja. Egyáltalán nem illik az egész hangulatához, egy szappanopera szerű limonádét sugall, ami elég távol áll ettől, amit az alkotók letettek itt az asztalra.
Ja, még nem tetszett a főcím sem. És ennyi.
Ezen kívül azt hiszem tökéletes.
Sokszor olvasom a rajongó kommentekben, amikor valami éppen futó aktuális sorozat-sikerről írják, hogy „Jaj, mennyit kell várni a második évadra”, meg „nem tudom kivárni, most akarom, azonnal”.
És tényleg!

A második évadot picit gyengébbnek érzem az elsőnél, de mivel azt szuperlatívuszként értékeltem, így itt marad a 10/9.
Persze ez is felsőfokú évad volt: a körítést, a díszleteket, a ruhákat, az egész megvalósítást nézve.
Mi volt a gyengébb?
Nem volt Churchill, nem voltak azok a magas labdák, amiket az első évadban le is ütöttek végig, a koronázás, az egész misztikum ami körüllengi ez a királynősdit, itt ugye hiányzott. Volt viszont részenként más-más főszereplő, kiragadva az épp aktuális botrányt. Ami persze sokszor, sőt szinte mindig a párkapcsolatok körül forgott. A királynő és kedves férje persze viszik a pálmát, személyes kedvencem azonban a hugica és az ő fényképésze. spoiler Ja, a kiugrott király visszatérési kísérlete volt az évad egyik legjobbja!
Magam részéről sajnálom, hogy a főszereplők e két évad után elbúcsúznak, de kíváncsian várom az új királynőt, meg a többieket.

Ashtray_Heart

Hibátlan minden létező aspektusból. Felüdülés végre értelmes dialógusokat és valódi emberi drámákat látni.

rhysciar

Első évad után:

Gyönyörű a látványvilága, a díszletek, a kosztümök, a kor érzése teljesen átjön. A hangulata leginkább a Downton Abbey-hez hasonlít, úgyhogy tökéletes időpontban jött a The Crown, mert hiánypótló sorozat lesz ez, feltéve, ha folytatják (és én nagyon remélem, hogy fogják).

Történetileg II. Elizabeth uralkodásának első egy-két évét mutatja be, azt, hogy miként képes Elizabeth egyszerre hús-vér halandó lenni, akinek családja van, és királynő is. Nem mindig jön össze neki, de épp ezért jó ez a sorozat: a karakter szép ívet zár le, és bár áldozatokkal, de végül eljut arra a pontra, amikor ráébred, mit is testesít meg a személye.

A színészek terén is remekel a sorozat. Claire Foy pazar munkát végez, viszont akik kiemelkednek, az természetesen Matt Smith, aki Elizabeth férjét alakítja, valamint John Lithgow, aki Churchill szerepét játssza. Utóbbi egyszerűen csak fergeteges, imádtam az összes jelenetét, mintha valóban az igazi Churchill jelent volna meg előttem.

Az egyetlen problémám a dramaturgiában lelendő, egyszer-kétszer erősen éreztem a történtek dramatizálását (pl. lovász esetében nagyon feltűnő volt), aztán néhol rettenetesen lelassul a sorozat. Ez persze nem feltétlen a készítők hibája, hisz történelmi tényeken alapszik, ráadásul elég hitelesnek is tűnik, ám mégis. Ha a 4. részben egy ködről olyan epizódot kreáltak, amit, akkor azért elvártam volna, hogy a többiben is remekeljenek. Plusz nekem gyenge volt az évadzáró, Elizabeth húga egy elkényeztetett libának tűnt, aki direkt nem akarja megérteni testvére helyzetét, ebből a szempontból tehát adódtak gondjaim.

Ami viszont kárpótol mindenért, az a képi világa és a zene. A zene! Hans Zimmert lassan az imámba fogom foglalni. Megunhatatlan az ipse, és elképesztő érzékkel alkotja meg a zenéit.

*Második évad után: ugyanolyan, ha nem egy kicsivel jobb volt ez az évad. Bár nincs már itt nekünk Churchill (aki szerintem egy hatalmas támaszpontja volt az első évadnak), az epizódok mindegyike van annyira érdekes, hogy ez ne okozzon hiányérzetet. Imádtam mindegyik részt, nem tudnék kedvencet választani. A karakterek közül továbbra is Philip a favorit, meg hát Matt Smith remek választás volt rá, bár ha már a színészeknél tartunk, akkor azért Claire Foyt is muszáj megemlíteni. Valami eszméletlen munkát végez II. Elizabeth-tel, mintha ráöntötték volna ezt a szerepet. Sajnálom, hogy mindketten távoznak, nélkülük biztosan nem lesz ugyanolyan a sorozat.

Mesemondo

Két rész után nagyon szép, profi, remek alakításokkal – minden, amit egy brit történelmi drámától elvár az ember. A peremén egyensúlyozik sok súlyosabb kérdésnek (gender, gyarmatosítás, politika), kíváncsi leszek, belemennek-e bármelyikbe mélyebben. God save the Queen.

River

Az első rész után nem volt meg bennem az a „hűű, hol a következő rész” érzés, de azt hiszem ez azért volt, mert ez nem az a fajta sorozat ami erre megy rá. Kellett a második rész, hogy megszeressem a karaktereket, színészeket… Végül az összes rész után azt kell mondjam, hogy az egyik kedvenc sorozatom. Annyira rossz, hogy általában a kedvenceim azok amik nem a 24 részes évadokat követik, de persze ez valószínűleg azért van mert igényesebbek.
A színészek tényleg nagyon hitelesek. Személy szerint a történetet is érdekesnek találom és számomra vannak azért benne csavarok, mert nem ismerem annyira a királyi család életét, például a viszonyok alakulása izgalmas volt(ha éppen nem olvastam utána wikipédián mielőtt a sorozat elért volna oda).
Elizabeth mellett Philip a kedvencem(és nem csak Matt Smith miatt).
Nagyon várom a második évadot!

tündérróka

Ma hajnalban fejeztem be a második évadot (talán mondanom sem kell, azért hajnalban, mert képtelen voltam abbahagyni), és teljesen le vagyok nyűgözve! Minden egyes rész után úgy éreztem, mintha egy tökéletesen felépített egész estés filmet láttam volna. Természetesen kellettek az információk az előző részekből, de alapvetően külön-külön is megállta a helyét egy rész, mivel mindegyik más-más problémát dolgozott fel. Volt, ami egy adott karakterre koncentrált, volt ami egy történelmi eseményre vagy bizonyos szereplők (illetve valós személyek) egymáshoz való kapcsolatára.
Nekem személy szerint – talán nem túl meglepően – Elizabeth és Philip kapcsolata volt a legérdekesebb, de a legkiemelkedőbb karakter (így színészi játék is) Churchillé volt. A legsötétebb óra megnézése után azt hittem, Gary Oldmant senki nem múlhatja felül Churchill eljátszásában – de John Lithgow hasonlóan zseniális volt! És egyébként a díszletek, a kosztümök, és az a rengeteg belefektetett energia, hogy minden a lehető leghitelesebben nézzen, hangozzon és érződjön… tökély. Egyszerűen tökély.
Féltem belekezdeni, mert attól tartottam, hogy egy még élő uralkodóról biztosan nem csinálnak kellően merész sorozatot, nem lesznek benne olyanok, amikre felkapnám a fejem, és ami miatt folytatnám – de nagyot tévedtem. Őszintén kíváncsi lennék rá, a királynő mit szólt hozzá (merthogy elvileg megnézte az első évadot), hogyan gondolta el az író és a rendezők – a külcsín alapján – őt magát és a családjához, az országához való viszonyát.
Sajnos a harmadik évadtól teljesen más lesz a szereplőgárda, így Claire Foy és (a drága) Matt Smith már nem fog minket szórakoztatni ezekben a szerepekben… pedig lehet szívesebben nézném őket kicsit elmaszkírozva, idősebbnek sminkelve, mint teljesen új színészeket.


Népszerű idézetek

Charityy 

Queen Elizabeth II: History is not made by those who did nothing.

LaBelle 

Queen Elizabeth II: So what would you have me do?
Professor Hogg: Summon them and give them a good dressing down like children.
Queen Elizabeth II: Why would they stand for that?
Professor Hogg: Because they're English, male and upper class. A good dressing down from Nanny is what they most want in life.

(1. évad, 7. rész)

Kija 

Sir Winston Churchill: Have they told you terrible things, your colleagues downstairs? Go on. Be candid.
Venetia Scott: It is said… you can be difficult.
Sir Winston Churchill: I can be a monster. Did they say that?
Venetia Scott: Yes, sir.
Sir Winston Churchill: It's true. But you need to be a monster to defeat Hitler. Did Jock give you my box?
Venetia Scott: He did, sir.
Sir Winston Churchill: What's in it?
Venetia Scott: You'd like me to open it?
Sir Winston Churchill: Unless you have X-ray vision, you will need to open it, so as to be able to tell me what's in it.
S01xE02

Kija 

Queen Mary's letter: Dearest Lilibet,
I know how you loved your papa, my son. And I know you will be as devastated as I am by this loss. But you must put those sentiments to one side now, for duty calls. The grief for your father's death will be felt far and wide. Your people will need your strength and leadership. I have seen three great monarchies brought down through their failure to sperate personal indulgences from duty. You must not allow yourself to make similar mistakes. And while you mourn your father, you must also mourn someone else. Elizabeth Mountbatten. For she has now been replaced by another person, Elizabeth Regina. The two Elizabeths will frequently be in conflict with one another. The fact is, the Crown must win. Must always win.
S01xE02

Ashtray_Heart

Phillip, Duke of Edinburgh(about Peter Townsend): …Not to mention the fact he's dull.
Queen Elizabeth II: He's not dull.
Phillip, Duke of Edinburgh: Desperately dull. I'm confident I've met more interesting plants.

Kija 

King George VI: You understand, the titles, the… dukedom. They're not the job.
Prince Philip: Sir?
King George VI: She is the job. She is the essence of your duty. Loving her. Protecting her. Of course, you'll miss your career. But doing this for her, doing this for me… there may be no greater act of patriotism. Or love.
Prince Philip: I understand, sir.
King George VI: Do you, boy? Do you, really?
Prince Philip: I think so.

King George VI: Come. Let's go shoot some duck, shall we?
S01xE01

Kija 

King George Vi: If there's anything you wanted to ask me, just fire away.
Queen Elizabeth II: Are they a nuisance?
King George VI: Oh, the boxes. Not if you keep on top of them.
Queen Elizabeth: Even at Christmas.
King George VI: Even at Christmas.
Queen Elizabeth II: Well, what's inside?
King George VI: Everything they want me to know, they stick on top. Everything they'd rather I didn't know, Cabinet meetings, Foreign Office briefings, they tuck away at the bottom. Which is why… the first thing I do when no one is looking, is this.
*megfordítja a papírhalmot, ami az asztalon van*
S01xE01

LaBelle 

The Duke of Windsor: Oils and oaths. Orbs and sceptres. Symbol upon symbol. An unfathomable web of arcane mystery and lithurgy. Blurring so many lines no clergyman or historian or lawyer could untangle any of it.
Guest: It's crazy.
The Duke of Windsor: On the contrary. It's perfectly sane. Who wants transparency when you can have magic? Who wants prose when you can have poetry? Pull away the veil and what are you left with? An ordinary young woman with modest ability and little imagination. But wrap her up like this, anoint her with oil, and hey, presto, what do you have? A goddess.

(1. évad, 5. rész)

Babú

Queen Elizabeth II: That’s the thing about unhappiness. All it takes is for something worse to come along and you realize it was actually happiness after all.

Kija 

King George VI: What's that?
Palace Servant: An armchair, sir. I just thought, a man of his age…
King George VI: This one never sits. Get rid of it.
(before he asks Winston Churchill to form a government in his name)
S01xE01


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján