Oldboy (Bosszú 2.) (2003) 122

올드보이 (Oldeuboi)
120' · dél-koreai · dráma, thriller 18

1 díj · 2 jelölés

A ’80-as évek végén, Oh Dae-soo-t, a teljesen átlagos családapát elrabolják saját háza elől és évekig fogva tartják egy privát cellában, ahol az egyetlen kapcsolatot a külvilággal egy televízió jelenti számára. Így szerez tudomást róla, hogy feleségét megölték és a rendőrség őt gyanúsítja.… [tovább]

Képek 39

Szereposztás

Choi Min SikOh Dae-su
Yoo Ji TaeLee Woo-jin
Kang Hye JungMi-do
Kim Byeong-okMr. Han
Yoon Jin SeoLee Soo-ah
Hirdetés

Kedvencelte 42

Várólistára tette 113


Kiemelt értékelések

Debut 

A bosszú trilógia leghíresebb darabja, amely egy japán manga adaptációja. A történetről nem érdemes sokat beszélni, a rendező szándéka, hogy a főszereplővel együtt csodálkozzunk rá a valóságra, amit elég erős naturalizmussal tár a szemünk elé. A film minden apró részlete tudatos, ami egy adott ponton értelmetlennek hat, később megkapja a maga jelentését. Szerelmi szálat szeretnél, olyat kapsz, hogy köpni-nyelni nem fogsz tudni. Egyszer mindenkinek látnia kell!

kkata76 

Nézegetem az értékeléseket… háromtól tíz csillagig van itt minden. Én a tízes táborhoz csatlakozom; azokkal értek egyet, akik szerint ez a film zseniális. Mondjuk Tarantinót meg Julie Taymort is szeretem… Park Chan Wook nem stilizál és nem terheli meg a filmet szimbólumokkal olyan szinten mint az utóbbi, de azért tőle is kapunk bőven befogadnivalót. Csak győzze az ember.
Huh, nos hát… huh. Van aki szerint a film lassú és vontatott, én kimondottan sodrónak éreztem, még ott is, ahol nem akciójelenetek voltak, hanem lassabb képsorok, mert nagyon kellett figyelni végig: minden képkockának, minden beállításnak jelentősége van. Nagyon jól megkomponált film ez, csodás képekkel és jelenetekkel; tükrökkel, órákkal és sok vérrel, ami néhol absztrakt festményt idéző mintában fröccsen a falra.
Meg kell majd nézni újra, persze nem a történet miatt, hiszen már ismerem a csattanót, de a látvány és ez a feszült-ünnepélyes hangulat felejthetetlen.

2 hozzászólás
Ciccnyog

Huhú, mekkora csavar van ebben a filmben! Aki meg akarja nézni, ne olvasson előtte semmit róla.
A második ázsiai film volt, amit láttam. Nem mondom, rögtön beleugrottam a mély vízbe ezzel is, kicsit fura volt megszoknom a lassabb tempót és a más szemléletet, de kompatibilisnek bizonyultam és most már rajongok értük. Mondjuk előtte már sok animét láttam és imádom is őket, szóval nagyon nem is meglepő a dolog. Ez a film odacsap rendesen. Tényleg mindenki nézze meg!

2 hozzászólás
Blissenobiarella 

Ázsiai filmként (abból sem az egyszerűbb fajtából) nem annyira könnyen emészthető, de kivételes alkotás ez a film. A sztori sem semmi, de ráadásul gyönyörű, magukkal ragadó és különleges képek egészítik ki. Nem egy sétagalopp, de nagyon érdemes megnézni!

Zakuro 

Ó. Te. Jó. Ég.
Az eleje kicsit döcögős volt, aztán a végére lélegzet visszafojtva tapadtam a monitorra, hogy semmiről ne maradjak le, mert én is tudni akartam, meg akartam érteni, aztán koppantam egy nagyot.
Erős idegzetűnek tartom magam, de időnként majdnem elfordultam és a gyomrom is néha vetett egy bukfencet spoiler. Igazából nem is tudom, mire számítottam, de nem egy ilyen őrületre, az biztos. Azt hiszem, kell egy kis idő, amíg feldolgozom – egyszer mindenképp érdemes megnézni, de nem hiszem, hogy még egyszer látni akarom.

danlin 

Szokatlan film, olyan, amit ha elkezdesz nézni, nem tudsz abbahagyni. Minden fordulatnál meglepődtem, a végén különösen, nem erre számítottam, hihetetlenül megdöbbentő volt. Helyenként hihetetlenül durva volt, voltak olyan részek, amiket csukott szemmel „néztem”, sőt helyenként megpihentem, hogy megemésszem kicsit.

Kevin_Krall

Színtiszta zsenialitás, semmi több. :D
Innentől kezdve máshogy fogok viszonyulni az ázsiai filmekhez…
Ez a film olyan, mint a legsebesebb vonat, amely elcsaphat téged: átszáguld rajtad, egy pillanatnak érzed, de baromi erőset üt…
10/10

Londonna 

Nagyon nehéz ez most… Nehéz úgy véleményt írni egy filmről, amit eleve úgy ülsz le megnézni, hogy már tudod a nagy csavart a végén. Khmm… Párom látta és ódákat zengett, meg hogy ezt nekem is meg kell nézni, ésatöbbi. Én persze kitapostam belőle a lényeget, szóval esetemben a meglepetésfaktor elmaradt.

Innentől kezdve pedig nem tudom, mennyire lehet „készpénznek venni a szavam” a végeredményt illetően. :)))

Nekem az Oldboy hosszú volt és lassú. Szerintem ezt a sztorit kivitelezhették volna 70-90 percben is, számomra túl sok volt a felesleges üresjárat. Oké, értettem a művészi időnyújtást, de annyira nem értékeltem…

A slusszpoént ismerve végig erre voltak ráállva a radarjaim, sasoltam a jelek miatt, de még így sem esett le, hogy a manóban akarják ezt kivitelezni. Csak a végén. Innen nézve a film hatásos. :) Lehet, emiatt történt meg velem az, hogy sikeresen belezavarodtam közben, és totálisan elvesztettem a fonalat. :D

Elég véres és erőszakos, de nem éreztem hatásvadásznak. A sztori mondjuk elég abszurd, de ha innen nézzük, mindez tökéletesen belefér, sőt, illeszkedik.

A főszereplőt én először meg sem ismertem. Mondom képtelenség, hogy a részeg fószer az elején ugyanaz, mint aki aztán szakállat visel. XD És de… :D Kaméleon a pacák, és ez – szerintem – ázsiai berkekben kifejezetten szimpatikus tulajdonság. Pláne, mert szőrösen / megviselten is voltak különböző arcai. Néha megrettentem tőle, máskor meg pislogtam, hogy hűűűű-ha, de helyes… *-* :D

És akkor a slusszpoénról: spoiler Hirtelen ennyi. A film egyébként jó, érdemes megnézni. De nem szabad utánaolvasni, mert úgy hatásosabb. XD

Morn

Ajánlásra néztem meg, hogy ez bizony megfogja ülni a gyomromat. Meg is tette, egy jó erős gyomrost bevitt nekem azon az álmatlan éjjelen.
A túlzottan naturalisztikus jeleneteit volt nehéz megemésztenem. A nagy fordulat számomra semmi volt, elég hamar rájöttem. A fő eszköz használata is rettenetesen zavart, mert én ebben így, ennyire nem hiszek. No meg voltak egyéb problémáim is, de ilyen buktatók mindenhol vannak.
Összességében jó kis film volt ez, de nem szeretném a jövőben túl sűrűn megnézni. Tényleg erősen hazavág, tovább rágódsz rajta. Sötét, komor, művészi beütéssel, aminek megvan a maga varázsa. De nekem ez az egész túl nyers.

Traclon

Ez a film az első példája annak, hogy attól, hogy valamit Puzsérék agyba-főbe dicsértek, még nem feltétlenül lesz tényleg jó film. Nekem rendkívül kínos volt, szenvedés az egész. „Koreai művészfilmektől ments meg Uram, minket…!”


Népszerű idézetek

Bubu 

Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír.

Londonna 

A kezedet kidobtuk, mert már rohadni kezdett.

Bubu 

Mindegy, homokszem vagy kőszikla, a vízben ugyanúgy elsüllyed.

Zakuro 

– Ha megmondták volna, hogy 15 év lesz, könnyebb lett volna elviselni? Vagy éppen nehezebb?

Bubu 

A bosszú a legjobb gyógyír a sebzett szívre.

Londonna 

We threw away the hand 'cause it rotted.

Corvus_CoRex 

Mi-do: A nagyon magányos emberek, akikkel találkoztam, mind hangyákat hallucinált azelőtt.

Corvus_CoRex 

Dae-su Oh: Nevess, és a világ veled nevet. Sírj, és akkor egyedül sírsz.

desertangelable 

A nők keze melegebb, ezért nem tudnak szusit csinálni.

8 hozzászólás
kkata76 

– You lived in a place like this for 15 years, adjussi?
– After 11 years, it felt like home.

2 hozzászólás

Folytatása

Összehasonlítás

Bosszú


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján