Ófærð (2015–) 14

A sorozat egy fiktív észak-izlandi kisvárosban játszódik (valójában Siglufjörðurban és Seyðisfjörðurben forgatták), a legzordabb tél kellős közepén: a várost hóvihar zárja el napokra a külvilágtól, amikor megcsonkított holttestet fognak ki a tengerből. Az időjárás miatt a helyi rendőrőrsre marad… [tovább]

angol

Szereposztás

Ólafur Darri ÓlafssonAndri
Ilmur KristjánsdóttirHinrika
Ingvar Eggert SigurðssonÁsgeir
Lilja Nótt ÞórarinsdóttirMaría
Hans TórgarðEngineer
Steinunn Ólína ÞorsteinsdóttirAldís
Jóel SæmundssonÞór Snædal
Björn Hlynur HaraldssonTrausti Einarsson
Nína Dögg FilippusdóttirAgnes
Hirdetés

Kedvencelte 3

Várólistára tette 42


Kiemelt értékelések

Sister

A barátom ajánlotta ezt a sorozatot, miszerint Izlandon játszódik, illetve elég izgalmas és rövid is. Épp ideális volt a hétvégéhez, gyorsan le is daráltuk az első évadot. :)

A történet maga meglehetősen nyomasztó, depresszív hangulatú, ami nem csak a hatalmas hóviharnak, hanem a kisvárosi gyilkosságoknak is köszönhető. Ennek ellenére nagyon sodor magával, folyamatos izgatottságban tart, és minden epizód egy eszméletlen függővéggel zárul, úgyhogy az ember akaratlanul elindítja a következő részt. Nagyon tetszett, hogy a főszereplők ezúttal olyan hétköznapi, hús-vér emberek, akik szinte bármikor szembejöhetnek velünk az utcán. Andri & Hinrika kettősét nagyon szerettem, rendkívül jól nyomoztak együtt. Andri különben sem egy tipikus sorozatsztár, viszont mackós alkatával, nagy szakállával tökéletesen megtestesíti az izlandi erőt és szilaj bátorságot. A magánélete sem alakul túlzottan rózsásan, mégsincs erre kihegyezve a történet, hanem csupán része az egésznek. Ahogy lassacskán göngyölítik fel a szálakat, kezd összeállni a kép, és kiderül, hogy semmi sem történt véletlenül. Az álmos kisváros mélyén valójában szörnyű titkok rejtőznek… Igazi meglepetés volt ez a sorozat: imádtam a helyszínt, a szereplőket, és bár kicsit keserédesen ért véget, szívesen néznék második évadot is belőle!

ananiila

Ez volt valószínűleg az első izlandi sorozat amit láttam, ráadásul eredeti nyelven, magyar felirattal. Egy percig sem zavart a fülemnek kissé fura nyelv, a helyszín és a hangulat meg különösen alkalmas volt egy igazi sötétebb tónusú kriminek.
Depressziósak és kicsit nyomott hangulatban lévőknek semmiképp sem ajánlom. Azoknak viszont, akik kedvelik a skandináv krimiket nagyon is.
Mindegyik szereplő hétköznapi ember, a főszereplő igazi mackós figura, a helyszín egy világtól elzárt, hóval vastagon beborított vidék, ahol mindenki titkol valamit. Unalmas, poshadt kisváros, melynek hétköznapjait zavarja meg egy brutális gyilkosság, és az elkövető köztük van. A háromfős rendőrség egyedül marad az egyre jobban szaporodó problémákkal.
Nekem nagyon tetszett. Az ügy teljesen lezárt, ennek ellenére én bizony néznék belőle második évadot is. Szívesen látnám, hogy néz ki a város nyáron, amikor nincs hótakaró alatt, Andri és Hinrika pedig belopta magát a szívembe.

Aurora_Michaelis

Izgalmasan indult, de aztán valahogy vesztett a lendületéből. Pedig sokminden történt a 10 rész alatt, és a végére egész szövevényes ügy bontakozott ki, ahhoz képest, hogy ez egy álmos kisváros. Sosem gondoltam volna, hogy a tettes az, aki. Voltak azért szerintem amatőr rendőri hibák is spoiler
Jó volt kicsit belelátni az izlandi életbe, a mindennapokba. Ott sem különbek az emberek: ott is van korrupció, bűntények, sikerhajhász nyomozók, családi drámák stb.
Azon meglepődtem, hogy mindenki csípőből vágta az angolt, és egészen furcsa volt Izlandon olyan szavakat hallani, mint a twitter, internet. Tudom, hogy ugyanolyan modern ország, mint bármely másik nyugati állam, de valahogy mégis van egy archaikussága, amitől furcsán hat a modern technika. :))
Még nem jártam Izlandon, és eddig sem télen akartam odautazni, de most már biztos, hogy nem akkor fogok. Nézni is rossz volt azt a sok havat és vastag télikabátokat. Nyomasztóan is hatott.
spoiler


Népszerű idézetek

cassiesdream

EIRÍKUR: Kell, hogy legyen egy szó arra, amikor valamit végre tisztán látunk, amikor hirtelen rájövünk, hogy amit igaznak gondoltunk, hazugság.

walksdowonders 

Rögnvaldur: Miért nem vesszük észre, ha boldogok vagyunk… csak azt, amikor nem?

cassiesdream

ALDÍS: Valami ördögi érkezett azzal a viharral.
ANDRI: Szerintem az végig itt volt.

cassiesdream

ALDÍS: Valami ördögi érkezett azzal a viharral.
ANDRI: Szerintem az végig itt volt.

cassiesdream

EIRÍKUR: Kell, hogy legyen egy szó arra, amikor valamit végre tisztán látunk, amikor hirtelen rájövünk, hogy amit igaznak gondoltunk, hazugság.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján