Ófærð (2015–) 26

A sorozat egy fiktív észak-izlandi kisvárosban játszódik (valójában Siglufjörðurban és Seyðisfjörðurben forgatták), a legzordabb tél kellős közepén: a várost hóvihar zárja el napokra a külvilágtól, amikor megcsonkított holttestet fognak ki a tengerből. Az időjárás miatt a helyi rendőrőrsre marad… [tovább]

angol

Szereposztás

Ólafur Darri ÓlafssonAndri
Ilmur KristjánsdóttirHinrika
Ingvar SigurdssonÁsgeir
Lilja Nótt ÞórarinsdóttirMaría
Hans TórgarðEngineer
Steinunn Ólína ÞorsteinsdóttirAldís
Jóel SæmundssonÞór Snædal
Björn Hlynur HaraldssonTrausti Einarsson
Nína Dögg FilippusdóttirAgnes
Arnmundur Ernst BjörnssonStefán

Kedvencelte 4

Várólistára tette 77


Kiemelt értékelések

Sister 

A barátom ajánlotta ezt a sorozatot, miszerint Izlandon játszódik, illetve elég izgalmas és rövid is. Épp ideális volt a hétvégéhez, gyorsan le is daráltuk az első évadot. :)

A történet maga meglehetősen nyomasztó, depresszív hangulatú, ami nem csak a hatalmas hóviharnak, hanem a kisvárosi gyilkosságoknak is köszönhető. Ennek ellenére nagyon sodor magával, folyamatos izgatottságban tart, és minden epizód egy eszméletlen függővéggel zárul, úgyhogy az ember akaratlanul elindítja a következő részt. Nagyon tetszett, hogy a főszereplők ezúttal olyan hétköznapi, hús-vér emberek, akik szinte bármikor szembejöhetnek velünk az utcán. Andri & Hinrika kettősét nagyon szerettem, rendkívül jól nyomoztak együtt. Andri különben sem egy tipikus sorozatsztár, viszont mackós alkatával, nagy szakállával tökéletesen megtestesíti az izlandi erőt és szilaj bátorságot. A magánélete sem alakul túlzottan rózsásan, mégsincs erre kihegyezve a történet, hanem csupán része az egésznek. Ahogy lassacskán göngyölítik fel a szálakat, kezd összeállni a kép, és kiderül, hogy semmi sem történt véletlenül. Az álmos kisváros mélyén valójában szörnyű titkok rejtőznek… Igazi meglepetés volt ez a sorozat: imádtam a helyszínt, a szereplőket, és bár kicsit keserédesen ért véget, szívesen néznék második évadot is belőle!

csokidani 

Összességében: mesteri sorozat, csodás tájjal, könnyen megszerethető szereplőkkel, kiváló történetvezetéssel. Számomra hibátlan. Remélem lesz 3. évad is valamikor.

Második évad:
eleinte hiányzott a behavazódott, klausztrofób környezet, ami az első évadban volt. Cserébe sokkal többet mutattak a csodás Izlandi tájból. Aztán szépen bedarált a sztori, az 1. évadhoz hasonlóan, több történetszálon vitték a sztorit, amit a végén szépen egymásba fésültek. Mesterien. Ismét. Csak hát: spoiler

Vége az első évadnak.
Szerettem.
De nagyon.
Szerelmem Izland, és ugyan egy településen zajlottak az események, de kiválóan használták hangulati elemnek a zord tájat, a fjordot, a csodás légkört.
A szereplők szerethetőek voltak, megkülönböztethetőek, egyediek és mindannyian piszok hitelesek. Le a kalappal.
A sztori remekül lett megírva, mindig volt valami, ami elgondolkoztatta az embert.
És a főszereplő, Andri; nem lehetett nem szeretni.

Nagyon-nagyon jó sorozat. Számomra ezzel a környezettel pedig tökéletes.
Jöhet a 2. évad, szorítok hogy az is ilyen legyen.

2 hozzászólás
ananiila

Ez volt valószínűleg az első izlandi sorozat amit láttam, ráadásul eredeti nyelven, magyar felirattal. Egy percig sem zavart a fülemnek kissé fura nyelv, a helyszín és a hangulat meg különösen alkalmas volt egy igazi sötétebb tónusú kriminek.
Depressziósak és kicsit nyomott hangulatban lévőknek semmiképp sem ajánlom. Azoknak viszont, akik kedvelik a skandináv krimiket nagyon is.
Mindegyik szereplő hétköznapi ember, a főszereplő igazi mackós figura, a helyszín egy világtól elzárt, hóval vastagon beborított vidék, ahol mindenki titkol valamit. Unalmas, poshadt kisváros, melynek hétköznapjait zavarja meg egy brutális gyilkosság, és az elkövető köztük van. A háromfős rendőrség egyedül marad az egyre jobban szaporodó problémákkal.
Nekem nagyon tetszett. Az ügy teljesen lezárt, ennek ellenére én bizony néznék belőle második évadot is. Szívesen látnám, hogy néz ki a város nyáron, amikor nincs hótakaró alatt, Andri és Hinrika pedig belopta magát a szívembe.

L_Reggie 

1. évad
Nagyon jó volt. A helyszín egyszerűen zseniális, Izland már régóta a szívem csücske. Jó volt hogy a kisváris szerves része volt a történtnek. Akadályozta, bonyolított a dolgokat. A történet maga sem volt rossz. Lassabbban halad, mindig csak picit árul el. Andri volt a legszimpatikusabb, de a másik két zsarut is szerettem. Volt egy-két szál ami nem érdekekelt annyira. Szerencsére jól van lezárva, szép kerek a történet.

Aurora_Michaelis

Izgalmasan indult, de aztán valahogy vesztett a lendületéből. Pedig sokminden történt a 10 rész alatt, és a végére egész szövevényes ügy bontakozott ki, ahhoz képest, hogy ez egy álmos kisváros. Sosem gondoltam volna, hogy a tettes az, aki. Voltak azért szerintem amatőr rendőri hibák is spoiler
Jó volt kicsit belelátni az izlandi életbe, a mindennapokba. Ott sem különbek az emberek: ott is van korrupció, bűntények, sikerhajhász nyomozók, családi drámák stb.
Azon meglepődtem, hogy mindenki csípőből vágta az angolt, és egészen furcsa volt Izlandon olyan szavakat hallani, mint a twitter, internet. Tudom, hogy ugyanolyan modern ország, mint bármely másik nyugati állam, de valahogy mégis van egy archaikussága, amitől furcsán hat a modern technika. :))
Még nem jártam Izlandon, és eddig sem télen akartam odautazni, de most már biztos, hogy nem akkor fogok. Nézni is rossz volt azt a sok havat és vastag télikabátokat. Nyomasztóan is hatott.
spoiler


Népszerű idézetek

EIRÍKUR: Kell, hogy legyen egy szó arra, amikor valamit végre tisztán látunk, amikor hirtelen rájövünk, hogy amit igaznak gondoltunk, hazugság.

walksdowonders 

Rögnvaldur: Miért nem vesszük észre, ha boldogok vagyunk… csak azt, amikor nem?

ALDÍS: Valami ördögi érkezett azzal a viharral.
ANDRI: Szerintem az végig itt volt.

ALDÍS: Valami ördögi érkezett azzal a viharral.
ANDRI: Szerintem az végig itt volt.

EIRÍKUR: Kell, hogy legyen egy szó arra, amikor valamit végre tisztán látunk, amikor hirtelen rájövünk, hogy amit igaznak gondoltunk, hazugság.


Hasonló filmek címkék alapján