Mr. Nobody / Senki úr életei (2009) 176

Az életünkben sok olyan döntést hozunk, amely visszafordíthatatlan irányba tereli jövőnket. De hogyan döntenénk, ha megvizsgálhatnánk az alternatív döntés kínálta jövőt is? Történetünk a 20. és a 21. század között, különböző időzónákban, de egyazon szereplő életében játszódik.
Nemo Nobody… [tovább]

angol

Képek 17

Szereposztás

Jared LetoNemo Nobody
Diane KrugerAnna
Sarah PolleyElise
Linh Dan PhamJean
Allan CordunerDr. Feldheim
Rhys IfansNemo apja
Toby RegboNemo 15 évesen
Juno TempleAnna 15 évesen
David KennedyThug 2

Kedvencelte 86

Várólistára tette 265


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Nagyon erős szépérzékkel és nagyon érző szívvel készített remeke ez a filmes világnak. Sok-sok tapasztalat és sok-sok szívfájdalom van mögötte, sejteni sem kell, nem is lehet kérdés, a film megalkotásának, a könyv megírásának miértje. Rendkívül érzékeny, nagyon finom vonalvezetésű, egymással szorosan összefont történetszálak, mely igazi, szép kerek egésszé egyesül a végére. Ezt a filmet nem lehet előítéletekkel vagy elvárásokkal nézni, egyszerűen, el kell engedni mindent magunk körül, fel kell adni a normákat, nem kell mindenáron megérteni, elég csak nézni… ennyi tehetséges és gyönyörű, éteri embert egy filmben. Leto – ahogy ezt mindig is állítottam – korszákának egyik legnagyobb zsenije. Nemtelen, csodálatos, angyali entitás, jobb emberre ezt a szerepet nem is lehetett volna rábízni; egy másik dimenzióból érkezett, pillantása és jelenléte is azonnal meggyőzi az embert erről. Továbbra sem tudom megmagyarázni, hogy hogy lehet valaki ekkora tehetség, hogy egyáltalán ember hogyan képes ennyire átadni magát ennek a művészetnek. spoiler.
Kruger jelenléte egy csillogó stráfot húz a filmbe, nagyon meglepett a részvétele, és nagyon üdvözlöm is egyúttal, ha a só nem is, a petrezselyem ő a levesben.
A film az élet értelmére keresi a választ, de azonnal meg is találja és erre a témára húz rá különböző variációkat, rendkívül szuggesztív átvezetőkkel.
Megheletősen bonyolult filmnek tartom, nem egyszernézős, sokkal összetettebb és sokkal több rejlik benne, mint első látásra. Nemcsak határtalanul gyönyörű, de mérhetetlenül tartalmas is. És mivel a legszívszaggatóbb érzésről készült, semmiképp sem ajánlom szerelmi bánatban szenvedők számára. Ők ezt nagyon messze kerüljék el, maradék önérzetük és lelkük épsége érdekében.
Nagyon szerettem, köszi @Bálint_Péter! :)

8 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Pont az én stílusom, komoly csavarok, rengeteg történetszál, rengeteg lehetőség, amit elképesztően nehéz kibogozni, de megéri. Hány meghatározó döntés van az életünkben? Hányszor merül fel a „mi lett volna ha” kérdése? Létezik-e olyan helyzet, amikor nincs jó választás, vagy mindig meg lehet találni a kiskaput, ami a legjobb irányba vezet minket? Rengeteget gondolkodtam ezeken a kérdéseken a film után. spoiler
Kötelező, meghatározó film, nem lep meg, ha megosztó is.

4 hozzászólás
Rebane 

Amondó vagyok, hogy indokolatlanul hosszú a film, de nagyon érdekes, és jó az üzenete: Sz@rni rá, élvezni kell az életet, nem a döntéseken agyalni. Valahogy úgyis lesz, olyan még nem volt, hogy ne legyen sehogy se! :)

Negative_Singularity

Soha életemben nem láttam ennyire összetett, mégis végtelenül egyszerű filmet – ambivalenciára épít, ahogy minden egyes életlehetőséggel is teszi, amit felmutat a két és fél órában. Egyetlen egy döntésbe gabalyodik rettentő sok csomó a sorsszálon, kombinatorika kellene ide, hogy lehetőségeinket a végtelennel vegyítsük egy meghatározott vezérfonálon keresztül. Mégis, mégis, mégis… ha tudjuk is a végeredményt, akkor is nehéz is a döntés.

A film rengeteg értelmezési mankót nyújt, végig fogja a néző kezét és segít a dimenziók komplexitásában; 9 sík létezik, nem? Maga az élet nem lehet az egyik? Végtelen számú variánssal, ahol n jelenti a döntéseinket?

Én ezt befejezem, azt hiszem, mert hideg és fagyos itt minden, hogy az életet számokkal, matematikával írnám le egy olyan film hatására, ahol a képzelet eleven formát öltött. Élet a szinapszisok közt, valóság az írógép lapjain, bezárva mind egy csontkupolába, a tökéletes szürrealizmusba, egy döntésbe, egyetlen egy rezdülésbe a végtelenben.

Oh, és igen, mielőtt teljesen tönkretenne ez a film a sok lehántolt rétegével, amit magamról is lenyúztam az értelmezéssel: ehhez képest a Csillagok között és az Eredet bugyuta mesefilm (holott tudjuk jól, hogy nem az!).

Szédülök.

szigiri

Érdekes kérdéseket feszeget ez a sci-fi elemeket épp csak nyomokban tartalmazó két és fél órás csavaros vagy inkább csavarodós dráma. A sci-fis nyom a húrelméletre felépített élettörténet, ami elég csapongó, de a lényege talán úgy foglalható össze, hogy a jövőben mereng azon a százvalahányéves Nemo, a főhős, aki az utolsó halandó, hogy “mi lett volna ha”. Illetve a merengéshez a speciális képessége van, mégpedig az, hogy belelát a párhuzamos világokba és így részben látja a jövőt, vagyis ami megtörténhetett volna. Az alapszál vagyis az első útelágazódás (Nehéz szó!), az az, hogy a szülők válása után az apjához vagy az anyjához kerül. Az alapötlet egy régebbi Van Dormael 13 perces kisfilm kibővítése (csak franciául találtam meg), ahol még a konfliktus is alapvetően ugyanez: menjen a vonattal az egyik szülővel, vagy maradjon ott a másikkal.

A film nagyon szépen meg van csinálva, 43 millió dollárból telhetett is rá, és a színészi játék is elviselhető, de azért a kimagaslótól nekem messze állt. Érdekessége még, hogy nem Hollywood termelte ki, hanem európai-kanadai a film és egy belga rendezte.

Ad valami választ a végén, így a viszonylagos hosszúság ellenére érdemes végignézni a filmet (a párhuzamos történetvezetés meg szétágazó sztori miatt törvényszerű a két és fél óra, de a hasonló kategóriákban a Magnólia 188 percéhez, Felhőatlasz 172 percéhez és a Rövidre vágva 187 percéhez képest ez a 147 perc egész emberi idő).

Nem annak, aki kőkemény sci-fi rajongó; nem is annak, aki szereti a drámákat, hanem valahol a kettő között. Nekem kicsit elgejlült végére, de azt hiszem a nézhető kategória.

csokidani 

Egy biztos érzésem van a filmmel kapcsolatban: ha ezt nem most nézem meg, hanem egy olyan pillanatban, amikor nem lettem volna rá vevő: utálnám ezt a filmet mert sekélyes, felszínes, hatásvadász akciónak tartanám.
De!
Imádtam. Jókor, fogékonyságra tökéletes állapotban láttam és nagyon megfogott. Nem túl mély film, mégis mély; vizuálisan-képileg nagyon jóleső és igéző volt a sokszínűsége. Az idősíkok és életek közti ugrálás talán máskor idegesített volna, de most jólesően foglalta le az agyamat. Kibontott bölcsességeket írtak már elegen erről a filmről, meg sem próbálom.
Jó időzítéssel egy jóleső érzést kaptam egy jó filmtől; ez a lényeg.

Emilie

Ez nagyon nem az én filmem… vagyis tetszhetett volna, de egy hétig rosszakat álmodtam az idős Nemo-val. És még most is hallom azt a nevetést… ráadásul én mindig bosszús leszek az ilyen filmektől.

Kino 

Olyan ez, mint egy majd' két és fél órás montázs, három-négy film belezsuppolva egybe. Valakinek volt több ötletfoszlánya, de nem tudta kidolgozni őket egyenként, úgyhogy most kapunk mindből valamennyit egy filmben, amiben mindig történik valami, de hogy ami történik az lényeges-e vagy sem, azt gondold ki magad. Persze, idővel a helyére kerül a legtöbb dolog, amit eleinte nem értünk, de azért nincs is nagyon helyük tulajdonképpen, hiszen hosszú pórázra engedett blöff az egész. Elég rossz blöff ráadásul spoiler. Ha lehámozzuk a héját, ez a film nagyon kevésről szól és arról is túlbonyolítva.

Osli75 

Ez elég kusza volt, a történet nekem a Felhőatlasz-t juttatta eszembe. Megérte megnézni, és gyanítom, hogy még egy párszor érdemes lenne, de a lényeg így is átjött. Megnézném a saját filmem is ;)

Morn

Első megnézése után totálisan belezúgtam és elfogulttá váltam az irányába. Eleve imádom az ilyen zavaros, időben ugrálós történeteket, a kusza szálakat, amiket neked kell kibogoznod. Többször is érdemes megnézni, így tisztulhat a kép. Nálam hamar megvolt a többszöri megtekintés, mivel elsőre annyira nagy hatással volt rám, hogy végül a művészetpszicho beadandómat is ebből írtam, közben a háttérben lement még kétszer a film és számtalanszor a zenéje.
A zene… tökéletesen eltalálták őket, minden a helyén van. Néhány egyszerű, ének nélküli dallammal is annyira meg tudtak találni, hogy szinte levegőt sem kaptam, annyira megérintette piciny szívemet. Mindegyiknek megvolt a maga varázsa, nagyon is illettek az egyes jelenetekhez.
Romantikusnak is mondható valamilyen szinten a sztori. Nem vagyok rajongója a témának, de az Anna-szálért odáig voltam. A felnőtt Annánál voltak problémáim ugyan, őt nem kedveltem annyira, de az a szál… gyönyörű. Még Elise-é is nagyon tetszett, az is szíven talált, de hát nőként hadd szeressem inkább a virágzó szerelmet.
Az apró utalások, jelzések (ld.: kislányok ruháinak színe) is hozzátesznek a film zsenialitásához. A film képei is gyönyörűek, a színek játéka, minden. Remekül összerakott egy darab, csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

Marcsi 

Nem félek a haláltól. Attól félek, nem éltem eleget!

jCsilla

It should be written on every schoolroom blackboard: life is a playground or nothing.

nikolettklement

Before he was unable to make a choice because he didn't know what would happen. Now that he knows what will happen, he is unable to make a choice.

nikolettklement

If you mix the mashed potatoes and sauce, you can't separate them later. It's forever. The smoke comes out of Daddy's cigarette, but it never goes back in. We cannot go back. That's why it's hard to choose. You have to make the right choice. As long as you don't choose, everything remains possible.

z_lenra

Nemo Nobody: A füst miért nem megy soha vissza a cigarettába? Vajon a molekulák miért távolodnak egymástól? Miért ömlik ki a tinta, vissza meg soha? Mivel a világegyetem a pusztulás irányába halad.

z_lenra

Anna : Azt mondják, ha lassabban veszed a levegőt, az idő is lelassul.

Buzánszky_Dávid

Valamennyi ösvény a helyes ösvény.
Minden lehetne bármi más is, de ez semmit nem von le az értékéből.

nikolettklement

Every path is the right path. Everything could've been anything else. And it would have just as much meaning.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján