Knights of the Zodiac (2023) 16

A zodiákus lovagjai
112' · japán, amerikai, magyar · akció, sci-fi, kaland, dráma, fantasy 12

Amikor a háború istennője reinkarnálódik egy fiatal lány testében, az árva Seiya rájön, hogy az a sorsa, hogy megvédje őt és megmentse a világot. De csak akkor, ha szembe tud nézni saját múltjával, és a Zodiákus lovagjává válik.

angol

Szereposztás

Famke JanssenGuraad
Sean BeanAlman Kido
Madison IsemanSienna
Mark DacascosMylock
Nick StahlCassius
MackenyuSeiya

Várólistára tette 44


Kiemelt értékelések

Arisa_chan8 

Oké, eleget ültem ezen a filmen. Igazából elég nehéz volt eldöntenem, hogy én ezt most úgy önmagában, mint film értékeljem, vagy bújjon ki belőlem a Saint Seiya rajongó és adaptációként kezeljem. Végül egy is-is döntést hoztam, szóval mindenki készüljön fel egy jóóóóóóóóóó hosszú értékelésre. Természetesen spoileres!
De először is: Hol vannak a magyar Saint Seiya fanok?! Tessék értékelni ezt a gyöngyszemet! ^.^+

A franchise:
spoiler

Kapcsolatom a franchise-zal:
spoiler

A történet:
Szóval van Athéna, aki a történet elején egy halandó csecsemőként újjászületett és, aki egyedüli isten(nő)ként az emberiség védelmére kelt, ezért a többi istenség meg akarja őt ölni, mert miazhogynemkínozhatjukahalandókat?… Aztán ugrunk az időben 18 évet és megismerjük Seiya-t, aki egy utcai bunyós(?) és a gyerekkorában elrabolt nővérét keresi. A ketrecharca során pedig megmutatkozik a Kozmója, amire mind a „jófiúk” – Kido –, mind a rosszfiúk – Guraad – felfigyelnek. A rosszfiúk pedig mindenkit begyűjtenek, akik Kozmóval rendelkeznek, mert egy baleset következtében csak az tartja életben Guraad-ot, így más emberekből kell az leszívnia… Miután a jófiúk elvitték Seiya-t a szupertitkos bázisukra, Kido elmondja neki: Seiya sorsa az, hogy a Pegazus lovaggá váljon és védelmezze Athénát. Aki nem mellesleg Kido neveltlánya. Egy kis rábeszélés után Seiya végül belemegy, hogy az Ezüstlovag Marin szárnyai alatt tanuljon, annak fényében, hogy ha tudja uralni a Kozmóját, akkor a nővérét is képes lesz megtalálni. Az edzés során viszont Seiya rájön egy titokra, ami miatt visszasiet Kido-hoz, hogy kérdőre vonja. Azonban ugyanekkor Guraad is rátalál a bázisra és jött, hogy elrabolja Sienna-t. Az oka egyszerű: Sienna nem tudja uralni Athéna erejét, így az elpusztíthatja az emberiséget. Megoldás? Meg kell őt ölni!
Miután Seiya megtalálja magában az elhatározást, hogy megvédje (és jelen esetben meg is mentse) Sienna-t, Mylock-kal Guraad főhadiszállása felé veszik az irányt, ahol Seiya-nak előbb újból le kell zavarni egy meccset a kiborg Cassios-szal, majd harcolnia kell a Főnix lovag Nero-val szemben… És hogy végül sikerül-e megmenteni Sienna-t? Azért tessék megnézni a filmet! x”D

Ami nem tetszett:
– Kezdjük a legfeltűnőbbel: A névváltoztatások! Kifejezetten csak egy névváltoztatással tudnak kikergetni a világból, az pedig Seiya nővérének az új nevével. Miért kellett Seika-ból Patríciát csinálni?! Ezt már anno a CGI sorozatnál sem értettem…. A többiek új nevével igazából el vagyok, leginkább azért, mert egyik karakter sem 1:1 megfelelője az eredeti manga/anime karakternek. Sokuk kapott új hátteret vagy éppen új jellemvonásokat.
– A film eleje. Borzalmas volt az CGI. És nem értem, hogy miért kellett megint a CGI sorozatból átvenni ezt. Főleg, hogy a mangaka csinált külön egy 2-3 fejezetes mangát arról, Aiolos hogyan is menekíti ki Athénát a Szentélyből. (Arról már ne beszéljünk, hogy ez a pár fejezetes manga szinte szembe megy az eredeti mangával; már megszokott dolog, hogy a mangaka maga cseszi el a művét x”D )
– Cassios mondvacsinált gyűlölete Seiya iránt. Az eredeti történetben ugyanazért a páncélért/vértért küzdenek, így természetes, hogy van egyfajta ellentét köztük. Emellett a Szentélyben, ahol Seiya eredetileg edzett volt egy alap utálat a nem-európai lovagok irányában, szóval ott még be lehetett tudni a rasszizmusnak a dolgokat. Itt? Pipa volt Seiya-ra, mert nem úgy harcolt a ketrecben, hogy látványos legyen, majd miután megverte, elmenekült? Ez milyen indok már a gyűlöletre?
– Ezt már megint a CGI sorozatból vették: Seiya-val úgy közlik, az ő sorsa az, hogy ő legyen a Pegazuslovag. Én roppantul örülnék neki, ha hanyagolnánk már ezt a tevagyakiválasztott motívumot. Éppen elég film és sorozat készült már ilyen fiatalokról, ide ebbe nem hiányzott. Az eredeti sztoriban sokkal inkább volt hangsúly az embertelen kiképzésén, amin a lovagjelölteknek keresztül kell menniük. Majd később még bejött az összetartás meg a barátság ereje, de mindennek az alapja az volt, hogy igenis évek munkájába kerül egy embernek a Kozmója felébresztése és használatának elsajátítása. Itt meg Seiya hipp-hopp felébresztette – hiszen neki ez volt megírva –, majd edzett Marin-nal talán 1-2 hetet?
– Azt, hogy próbálják Kido-t mindenegyes újabb filmmel/sorozattal jobb emberé tenni. Kérem szépen, ez az ember a mangában (valószínűleg több mint) 100 gyereknek a biológiai apja, akik valamilyen úton-módon megárvultak, majd ő örökbe fogadva őket, elküldött 100 fiút, hogy váljanak lovaggá és térjenek vissza hozzá a megszerzett páncélokkal, minthogy ők lesznek Athéna, az elkényeztetett nevel unokájának a hadserege. És ebből a 100 gyerekből csak 10 maradt életben, vagyis 90 gyereket a halálba küldött. Ezt hogy a ménkűbe akarja bárki is elfogadhatóbbá/emberibbé tenni? Szerencsére itt sem sikerült teljesen jóemberré varázsolni Kido-t, minthogy kezdetben ő is benne volt gyerekrablásokban.
– És ebből jön a következő pont: Seiya elsőnek felháborodik és dühöng, hogy Kido miért hazudott neki és titkolta el, hogy ő is részt vett Patrícia elrablásában. Majd miután Sienna elmondja, hogy Patríciát végül elengedték és, hogy ő nem volt az egyedül gyerek, akit elraboltak, csak azért, hogy Guraad életben maradhasson, Seiya megkérdezi: Hány kölyköt rabolt el a családod? Bár Sienna hallgatása beszédes volt, nem hallhattuk a válaszát és nem is láthattuk Seiya reakcióját rá. Valahogy átsiklottunk az egész dolog felett, pedig ez mély morális probléma lehetett volna a karakterek között.
– Guraad karaktere. Szervezete. A kiborgok. Az egész csúcstechnológia. De persze egy ősrégi kőtábla kell ahhoz, hogy megölj egy istennőt. -_-” Komolyan, ők ide miért is kellettek? Mintha nem lenne éppen elég ellenfele Athénának az eredeti sztoriban. -.-
– Guraad hirtelen pálfordulása a film vége felé. Az egész filmben mást nem hangoztatott, hogy Sienna-t meg kell ölni, mielőtt Athénává válna. Aztán beszél 5 percet a volt férjével, az közli vele, hogy higgyen ő is a lányukban – minthogy Sienna az lányuk –, majd már nem képes hallgatni, ahogy a lány fájdalmában sikoltozik, miközben leszipolyozzák a Kozmóját. Ez mi a franc?! Nem ilyen az anyai szeretet!
– És az utolsó pont Guraad-hoz: Miért kellett visszaadni neki a karjait? Így annak a sok gyermeknek/fiatalnak az élete, akit feláldoztak, csak azért, hogy „Anyucit” életben tartsák, igazából jelentéktelenné vált.
– Én örültem volna, ha kapunk egy időpontot és pár helyszín megnevezést, mert így egész történet csak úgy lóg a levegőben. Valamint egy kicsit élénkebb színvilággal is dolgozhattak volna. Mindig elégé szürkének hatott.

Ami tetszett:
– A harcok koreográfiájára kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek és szépen lettek kivitelezve. Egy-két kameramozgás pedig kifejezetten érdekes volt.
– Az ebédlőben lévő festmény Athénáról és a lovagjairól.
– Sienna egész karaktere. És, hogy nem vették át a CGI sorozatból a próféciás dolgot Athénáról, miszerint ő fogja az emberiség vesztét okozni. (Megjegyezném: A CGI sorozatban, 2 évad után, 24 résszel a hátunk mögött, se tudjuk, hogy mégis hogyan pusztítaná el csak Athéna létezése az emberiségét. x”D) Ebben a filmben kaptunk egy sokkal jobb és teljességgel érthető magyarázatot, hogy miért is gondolják sokan – köztük maga Sienna is –, hogy képes elpusztítani az emberiséget. Hiszen nem érzi magáénak sem az istennői sorsot, sem az azzal járó erőt/Kozmót. Utóbbi pedig egyenesen félelemmel tölti el, mert egyszer már elvesztette a kontrolt felette és majdhogynem megölt egy számára fontos embert. Persze, hogy retteg attól az eshetőségtől, hogy újból nem fogja tudni uralni és bánt másokat. Pont ezért jelentettek neki olyan sokat Seiya szavai, miszerint az ő sorsa sincs kőbe vésve… Bátran merem állítani, hogy ebben a filmben Madison volt az igazi „főszereplő”.
– Seiya karaktere. Sokan mondták, hogy de eredetileg Seiya egy vicces gyerek, aki szeret bohóckodni. Igen, valóban, egy 13 éves gyerektől még elfogadod, hogy mókásnak találja a szellentős vicceket, de ez itt egy 18 éves fiatal felnőtt. Szerintem elfogadható, hogy a humora ilyen korban már szarkasztikusabb.
– Mylock karaktere, bár nem sokat tudunk meg róla. Viszont tényleg úgy viselkedik, mint Sienna 2. apukája és jó a kinézete. Simán el tudnék neki képzelni neki egy maffiás/yakuzás háttértörténetet.
– Marin. A legkarakterhűbb az egész filmben.
– A magyarázat, hogy Patrícia, azért nem tért vissza Seiya-hoz, mert ezzel próbálta védeni őt.
– A jelenet, ahol Marin kérdezi Seiya-t, hogy kit akar valójában megmenteni. És utána szembenéz a gyerekkori önmagával. Tetszik ennek a mögöttes jelentése – legalábbis én így értelezem –, hogy ha másokon akarsz segíteni, előbb önmagadon kell segítened, mert csak egy egész ember tud mások támasza lenni.
– A Főnix vért farktollainak mozgásai. Hogy azokkal is lehetett harcolni.
– Az, hogy Nero és Seiya harca során beszakad a tető. Kis apróság, de jó azt látni, hogy az emberi építmények nem emberfeletti erők küzdelmére lett kitalálva.
– Lehet, hogy elkiabálom, legfőképp, ha tényleg lesz még folytatás: Az, hogy nem próbálták összeboronálni Seiya-t és Sienna-t. Egyrészről annyi időt nem töltöttek együtt, másrészről meg… Néha bőven elég egy feltétlen bizalmon alapuló barátság.

Ami logikailag érthetetlen volt számomra:
– Seiya és Patrícia éjszakai edzései. Miért, gyerekek?
– Ha már Patrícia: Miért is volt nála a Pegazusvért? És honnan tudott a Pegazus lovagról, úgy általánosságban?
– Amikor a film elején üldözik Seiya-ékat és rakétával lőnek rájuk. Mi volt a terv? Hogy a rostonsült emberből is lehet még Kozmót nyerni?
– Marin-t miért is csak Ezüstlovag-nak hívják? Hova tűnt, hogy a Sas lovag? És miért is nem hagyhatja el a szigetet?
– Van egy rész, ahol közlik Sienna-val, hogy ne hagyja el a villa területét. Kérdem én: Amikor miért van neki motorja, ha nem mehetne ki a házból?
– Nem igazából tudom hova tenni, hogy Nero mindig többes számban beszélt. És itt nem a királyi többesre gondolok. Sokkal inkább hangzott úgy, mintha utalna még valakikre. ♒((⇀‸↼))♒
– Hogy egyszer sem került szóba a lovagok hierarchiája. Sienna elmeséli, hogy egy aranyvértes lovag mentette meg. Aztán ott van Marin, akire simán Ezüstlovagként hivatkoznak. De úgy sacc/kb 10-szer ki is mondják, hogy Guraad-nál van az aranyvért. És Seiya egyszer sem képes rákérdezni, hogy mi ez az ezüst meg arany jelző? Hagyjuk már!

Összességében:
Annyira sok mindent megváltoztattak benne – azt az 1-2 nevet leszámítva –, hogy szinte nem is lehet adaptációnak hívni. Úgyhogy én nem is fogom annak venni. Ez egy történet, ami ugyanarra a koncepcióra épül, mint a Saint Seiya franchise.
Mint film önmagában? Amennyiben van kedved egy enyhe mitológia beütésű, látványos sci-fi/fantasy verekedős filmet nézni, egy jó színészgárdával, akik érezhetően szerették ezt a filmet csinálni, akkor hajrá. De tény, hogy a végén lévő két cliffhanger-t leszámítva, nem igazán alapozza meg az embernek az érdeklődését a folytatásokra.
Kíváncsi leszek, tényleg meg fog-e valósulni a további 5 film, amit ebbe a filmsorozatba terveznek. Bár ajánlom, hogy a következő filmeknél jobb legyen a marketingstratégia, mert itt borzalmas volt.

bfg3

Ekkora egy gyökér vacakot…
Mellesleg: mi benne a magyar koprodukció?

1 hozzászólás
balage 

A rajzfilmsorozatott is láttam, azért ott jobban ki vannak fejve a dolgok.
Igazából szórakoztató, a harcok szépen kidolgozottak.
Logikán nem kell a dologban sokat keresni, igazából sok dolgot nem magyaráznak meg szerintem spoiler.

otaksa

Pedig szeretem a görög mitológiát, de ez gyenge lett.


Népszerű idézetek

Arisa_chan8 

Kido: What do you know about Athena?
Seiya: She was a god of war.
Kido: And wisdom. What if I told you Athena had returned in human form and you are destined to become one of her guardian knights?
Seiya: I'd say your therapist istn't worth his paycheck.

Arisa_chan8 

Kido: Don't you have something for our guest?
Sienna: Sure, a toilet, so he can flush himself out.
Seiya: Wow, spoken like a true goddess.

Arisa_chan8 

Seiya: You really don't care that I've become your bodyguard, do you?
Sienna: i will someday become Athena. I don't have a choice. But that doesn't mean you have to become the Pegasus Knight.
Seiya: Alman said it's my destiny.
Sienna: Nobody's destiny is written in stone.
Seiya: Except yours.

Arisa_chan8 

Mylock: Don't get any big ideas. Goddesses don't have boyfriends.
Seiya: How many dads does Sienna have?

Arisa_chan8 

Marin: You look suprised.
Seiya: Yeah. No, I'm… I mean… No offense, I thought you'd be a man.
Marin: No offense taken. I thought the same of you.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján