Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (Indiana Jones 1.) (1981) 414

Raiders of the Lost Ark
115' · amerikai · akció, kaland, vígjáték, fantasy 12 !

11 díj · 13 jelölés

Indiana Jones régész, professzor és kalandor egy személyben, aki semmilyen veszélytől sem riad vissza, hogy megszerezzen egy műkincset. 1936-ban híre jön, hogy a németek hatalmas ásatásokba kezdtek Egyiptomban. A Biblia legendás ereklyéjét, a frigyládát keresik, amiben Mózes kőtáblái találhatók… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 13

Szereposztás

Harrison FordIndy
Karen AllenMarion Ravenwood
Paul FreemanDr. René Belloq
John Rhys-DaviesSallah
Ronald LaceyArnold Toht őrnagy
Denholm ElliottDr. Marcus Brody
Alfred MolinaSatipo
Wolf KahlerDietrich ezredes
George HarrisKatanga
Anthony HigginsGobler őrnagy

További szereplők

Kedvencelte 110

Várólistára tette 121


Kiemelt értékelések

Charityy 

Mindig is ez lesz a kedvenc részem, ezt láttam a legtöbbször és ez szerintem így is marad :)

viky0222 

Szüleim leültettek megnézni, mert mégis mi az, hogy én ezt még nem láttam. :D
Nem ez volt a legizgalmasabb, legjobb, legprögősebb film, amit láttam, de nagyon élveztem. Néhol azért már érződik rajta a kor, de annak megfelelően néztem rá. Szeretem a kincsvadászatos dolgokat, így nem is nagyon lőhettem mellé Indana Jones-szal. Valószínű nem utoljára láttam, de először a többi részt kéne beiktatni.

3 hozzászólás
lipotdorka 

Egyszerűen imádom a Jones filmeket. Mindent szeretek benne. A hangokat, a rendezést, a történetet, a színészi munkát, még a béna harcjeleneteket is. Amíg másoknak a Star Wars meg a Harry Potter nekem örökre ez a széria marad a kedvencem :)

Popovicsp87 

Mai szemmel nézve nem hibátlan darab, de még mindig szórakoztató.
Megvan a maga bája, de az akciójelenetek megmosolyogtattak és egy kicsit lassúnak is éreztem a mostani pörgős felhozatalhoz képest.
A trükkjei viszont nem öregedtek jól.

madárka

Hatalmas hiányosságomat pótoltam most ezzel a filmmel, ugyanis még egyetlen Indiana Jones-filmet sem láttam… (Milyen jó ha az embernek van egy @WolfEinstein -e, akivel bepótolhatja ezeket a hiányosságokat…)
Tetszett. Végig lekötötte a figyelmemet, bár nem rágtam tövig a körmömet az izgalomtól. Időnként nagyon jókat nevettem rajta, jó poénok vannak benne. A fiatal Harrison Fordtól pedig mindig kihagy egy kicsit a szívem… :D John Williams zenéje pedig itt is kifogástalan! :)

WolfEinstein

Az egyik kedvenc kalandfilmem. Nagyon szeretem Spielberg rendezéseit, John Williams zenéit, Harrison Ford alakításait, és ebben ez a három együtt van. Végig izgalmas, pörög a cselekmény. Spielbergre jellemző, hogy a „főszereplőt” alig mutatja. A frigyláda összesen két jelenetben látható, akkor is pár másodpercre, mégis érezzük a jelenlétét az utolsó filmkockáig. Mondjuk Jones régészeti módszerei szakmailag hagynak némi kívánnivalót maguk után. A szívem szakadt meg, amikor a kőszarkofág tetejét ledobták a padlóra, és a 3000 éves feliratot áttörte egy szoborral…

1 hozzászólás
Zzsófi

Amennyire tetszett a Vissza a jövőbe, annyira nem tetszett az Indiana Jones. Tehát nagyon.

DittaV 

Szeretem. A hibái ellenére és a logikai buktatók dacára is szeretem. Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, akinek Harrison Fordról azonnal Indiana Jones jut eszébe meg Han Solo, vagy fordítva. Az egyik legnépszerűbb karakter talán a világon. Nem véletlenül, megtestesíti azon vágyunkat, hogy kalandok során kincseket találjunk és közben nem mellesleg megmentsük a világot is, ha már ott vagyunk. Indiana Jones mindezt tudja és nem kell neki bonyolult kelléktár, csupán pisztoly, ostor és mázli :) Az elveszett frigyláda nem a legjobb része a sorozatnak, nekem sem ez a kedvencem, de érdekesen közelíti meg a dolgot és nem ez az egyetlen film, ami az okkult dolgok felkutatásával hozza összefüggésbe Hitlert és nácikat. Persze a végén nem Indiana menti meg a világot, hanem maga a Frigyláda, de ez nem von le sokat a film élvezetéből nálam.

Hippoforaccus 

Örök klasszikus. Nagy színészek, még nagyobb rendezők és zeneszerző, humor, és sok-sok verekedés és lövöldözés.
Persze sok, hasonló sémára készült film van, de kevésnek van ennyire jó hangulata.

piciszusz 

Totál elfelejtettem, hogy nem fejeztem be a múltkor ezt a filmet és azóta megnéztem a következő két részt :D Csak annyi maradt meg, hogy sok a kígyó, és feltűnt, hogy John Rhys-Davies felszedett egy borzalmas akcentust a többi részben, mert itt még rendesen angolul beszélt :D


Népszerű triviák

Sakara 

A forgatókönyv eredetileg azt kívánta volna, hogy Indiana a védjegyének számító ostorral üsse ki a kardot támadója kezéből, ám Harrison Ford éppen ételmérgezéstől szenvedett, ezért improvizálva rövidre zárva a jelenetet inkább előrántotta a fegyverét, és lelőtte a rosszfiút. A rendezőnek, Steven Spielbergnek megtetszett a rögtönzés, így ez került a film végső változatába.

Kapcsolódó filmek: Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Kapcsolódó művészek: Harrison Ford


Folytatása

Összehasonlítás

Indiana Jones


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján