Dark (2017–) 33

A Dark egy német kisvárosban, Windenben játszódik, ahol két gyermek eltűnése kavarja fel a békésen tengődő helyi családok életét. A tízrészes sorozat természetfeletti elemekben sincs híján, ráadásul az események a jelen mellett a múltba is visszaröpítik a nézőket.

angol
német · angol

Képek 4

Szereposztás

Oliver MasucciUlrich Nielsen
Karoline EichhornCharlotte Doppler
Jördis TriebelKatharina Nielsen
Louis HofmannJonas Kahnwald
Maja SchöneHannah Kahnwald
Stephan KampwirthPeter Doppler
Andreas Pietschmannaz idegen
Brad PainterJonas Kahnwald
Daan Lennard LiebrenzMikkel Nielsen
Deborah KaufmannRegina Tiedemann

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 19

Várólistára tette 136


Kiemelt értékelések

tonks

Na, hát befejeztem, aztán kiolvastam az egész internetet a teóriákról és véleményekről, közben széthallgattam a sorozat zenéjét. És még mindig nem döntöttem el, mennyire tetszett :D Sok csillagot adtam, mert 1. alig másfél nap alatt végignéztem 2. zseniális ötletek 3. ez a fényképezés 4. ez a soundtrack 5. ez a hangulat, egyszerűen verhetetlen.
A Stranger Things-hez mondjuk nem sok köze van (nem csak magyar oldalakon futottam a hasonlatba… Netflixes rejtélysorozat mindkettő, de ennyi), akkor már inkább skandináv krimikhez hasonlítanám, nyakon b*szva egy jó kis The Killinggel és rejtély, rejtély hátán Losttal. Hangulat ügyileg is a Stranger Things végig menő, feelgood, a Darkban egyetlenegy jelenet feelgood, a többi elég sötét és nyomasztó.
A témát (nem hinném, hogy spoiler: időutazás) nagyon szeretem és jobbára jól kezelték a dolgot (mondjuk ajánlom, hogy a német neveket vezessétek magatoknak, mert könnyű elveszteni a fonalat, ahogy halad a sztori), nagyon izgalmasan lett vége az 1. évadnak. Még az is tetszett, hogy a kiderült nagy dolgokat előre kitaláltam, ami talán hiba lenne, de mondjuk a legkínzóbb kérdések megoldásáról lövésem sincs, szóval csak jól adagolták a dolgokat (vagy a készítők se tudják a feloldását, de remélem ez nem így van, az ilyeneket nem szeressem.)
Ahol hibádzik nekem a dolog, az [az esőgép túltolása, csodálom, hogy a színészek nem kaptak tüdőgyuszit] a semmilyen karakterek. A pilotban kaptunk egy csapat fiatalt, akik elvileg barátok, gyakorlatilag alig találkoznak, ami meg végképp fájt, hogy nem együtt nyomoztak. Miért nem? A két testvér a 10 rész alatt egyetlenegy közös, megható jelenetet kapott, a szerelmi szálakból is elviseltem volna többet (az egyikről mondjuk azt hittem, hogy kell majd fél évad, hogy kialakuljon rendesen, aztán 20 percet alatt lezavarták az egészet). A felnőttek esetében is voltak lyukak, mondjuk azt spoiler.
Gondolkodom, hogy újra kellene nézni, hátha olyat is észreveszek, amit első nézésre nem sikerült.

u.i.: a legidegesítőbb dolog az volt, hogy van egy bekötött szemű rendőr, aki már így szerepelt és nem derült ki, mi történt vele. Vajon mi…..? TUDNIAKAROM.

chibizso

Bárki is találta ki ezt a ST párhuzamot, az mondjon le, ugyanis a Darknak jóformán semmi köze a sokat emlegetett sorozathoz. Valami teljesen mást kapunk, egy vérbeli sci-fi thrillert. Azonban valami nem teljesen kerek…

Bővebben: http://anti-gane.blogspot.hu/2017/12/a-nemet-stranger-t…

Blissenobiarella 

A sok csillag ezúttal annak szól, mennyire élveztem ezt a sorozatot, egy nap alatt ledaráltam az egészet, és biztosan lesz még újranézés belőle míg kaparom a falat a második évadért.
Rajongásom ellenére látom a hibáit. Nem nevezném különösebben eredeti sorozatnak, és amiket kifogásolnak benne egyes kritikákban, azoknak bizonyos pontjaival egyetértek, de számomra ezek inkább szőrszálhasogatásnak tűnnek, a sorozat élvezeti értékét nem befolyásolják.
A legnagyobb hibája szerintem az, hogy nem eredeti. Pont. Ehhez nem tudok többet hozzáfűzni, és különösebben megmagyarázni sem tudom. Hülyeségnek tartom, hogy olyanokat olvastam, hogy ez a Twin Peaks és a Stranger Things német zabigyereke, de tény, hogy ezt a történetet, ezt a látványvilágot, ezt a hangulatot, ezeket a szereplőket nem először látjuk.
Olvastam olyat is, hogy túl sok szereplőt mozgat, nem lehet követni, hogy ki-kicsoda. spoiler Nekem ezzel nem volt problémám, a viszonyrendszert is abszolút magamévá tudtam tenni kb. a negyedik részre, szóval ezzel nem értek egyet.
A zenéjét is láttam fikázni, pedig szerintem nagyon jó hangulatú, nyomasztó zenékkel operál, amiket mégis élvezet hallgatni. Abszolút hozzátesz a filmhez a soundtrack, bár azzal egyetértek, hogy a „paravanmosttörténnifogvalami”-vonósnégyesből egy kicsit sok volt olyankor, amikor teljesen felesleges volt. De ha nem olvasok erről egy kritikában előtte, lehet, hogy fel sem tűnik.

Még egy hibaként felróható dolog jut eszembe: az első évadban gyakorlatilag két nagy-nagy fordulat van. spoiler Nem tartom magam egy különösebb Agatha Christie-nek, de én mindkettőre rájöttem előre, szóval lehet, hogy ez túl egyszerű lett.

Mindezek ellenére én csak ajánlani tudom, engem teljesen magával ragadott ez a sorozat, és minőségi munkának tartom. Nem pályázhat túl magas elismerésekre, mert ahhoz kevés hogy mondjuk tényleg a Stranger Things-hez lehessen mérni minőségben és eredetiségben (de ahogyan mások is megtették már itt, én is hangsúlyoznám, hogy a Netflixen kívül semmi közük egymáshoz!), de összességében szerintem elég magas színvonalat hoz. Engem a történet nagyon megérintett, izgalmas is volt, ahol annak kellett lennie. Szóval szerettem.

pocokláma

úúúú
Szerintem már két hete, hogy végig néztem és azóta is kicsit hiányolom. Azt hiszem az első részhez írtam valami kommentárt és ahhoz még mindig tartom magam, hogy a Stranger Things miatt senki ne kezdje el nézni mert ez a végére sem lesz vidámabb történet.

Nagyon nehéz úgy írni erről a sorozatról, hogy ne lőjük le a poént. Talán ha a pozitívumokkal kezdem. A színészek többsége nagyon jó. Az atmoszféra is nagyon király (nekem kicsit olyan The OA, Twin Peaks, The Leftovers utóhatásai voltak a dolognak ezen a téren). Amúgy nagyon sok mindenben hasonlít az előbb említett sorozatokra de bizonyosan és konkrétan persze csak a Twin Peaks az amiből át is vesz elemeket. A képek is gyönyörűek (az a sárga esőkabát nagyon szuper).

A történet érdekes az elején jóval ijesztőbbnek tűnik, a közepére már kiszámítható lesz a végre pedig az ember elégedetten ül, hogy azt kapta amire számított. Tényleg szerintem kevés ember fog nem rá jönni a közepére arra, hogy mi is történik de ez nekem például nem vett el az élményből mert van benne azért feldolgozni való és persze itt sem válaszolnak meg mindent.

Negatívum lehet sokaknak a kiszámíthatósága, hogy amikor nem a fő rejtélyt bontogatják akkor sokszor teljesen irreleváns családi és kapcsolati drámákat kell végig nézni aminek a kimenetele amúgy is teljesen érdektelen a történet szempontjából. Meg lehet ez csak az én hülyeségem de iszonyatos erőfeszítésekbe telt már a leges legelején felfogni, hogy ki kicsoda, ki mit csinál, kinek ki a kicsodája vagy egyáltalán kinek mi a neve. A vége pedig olyan amivel még nem nagyon tudtam dűlőre jutni egy részről abszolút bullshitnek tűnik másrészről viszont rengeteg potencia van benne egy jó kis folytatáshoz.
Összegezve mindenkinek sok szeretettel ajánlom nézésre aki szereti az ilyen sokszor szívszorító csavarokkal teli sorozatokat mert szerintem az nem nagyon fog csalódni :)

Almost_Zed 

Szép képi világú Netflix-minőségi sorozat, csak kissé túltolták a paradoxon témát, a kapcsolati hálóról nem is beszélve.
Nem biztos, hogy megvett a második évadra is.

some1

Ez a sorozat dugig van paradoxonokkal. Egészen a 8. részig értettem, de ott bejött egy újabb dolog, ami totál felkavarta az egészet. Nem mondom azt, hogy minden rendben van, de én szerettem a sorozatot. Nagyon igényes, érdekes története van, szuper a fényképezés és a zene és van egy magával ragadó atmoszférája. Nagyon tetszettek a hangeffektek. A színészi játékra nem nagyon figyeltem, mivel számomra a sztori volt az, ami eladta a sorozatot. Rengeteg karakter van, akiket időrendbe helyrerakni nem kis dolog. Tipikusan az a sorozat, ami miközbe nézed dolgoztatja az agyadat. Kíváncsi leszek, hogy a 2. évadban mi fog történni, mert ez 1. szezon végi lezárás azért mégis mást sejtet, mint amit az egyik karakter mondott. 10/9

csokidani 

Nekem üres maradt dramaturgiailag. Nagyon akart valamilyen lenni, de nem sikerült lélekkel megtölteni. Kár, mert képileg rendben van.

Üstökös

Gut volt, de azért egy nagy was ist das maradt a fejemben. Utána mindenkit németül értettem beszélni.

Damien_Lambert 

Azt hiszem nagyon nem leszek népszerű ezzel az értékeléssel azok szemében, akik imádják a sorozatot, de most egy hosszú kirohanást fogok ide leírni, ugyanis rendkívül csalódott vagyok. És nem azért mert nem tetszett a főtörténet, mert az nagyon ott volt, hanem azért, mert ez egy Stranger Thinges (ez volt az utolsó hasonlítása a sorozattal és ez sem számít igazán annak) szintű misztikus történet teletűzdelve szappanoperákat megszégyenítő, unalmas, ostoba, érdektelen, jelentéktelen, történetet előre nem mozdító, szereplők jellemét nem fejlesztő mellékszálakkal, amiktől a fejemet tudtam volna a falba verni, arról már nem is beszélve, hogy az egész történetben nem találtam egy olyan karaktert sem, akit igazán lehetett volna kedvelni és nem azért mert rosszak voltak, hanem mert egyiknek sem volt kimondott jellemet, egyik sem kapott annyi időt a vásznon, hogy meg lehessen szeretni vagy, hogy egydimenziós sablon karaktereknél többek lehessenek. Igazából ha néhány családot kihagytak volna a sorozatból máris több idő jutott volna a többi karakterre, és máris mélyíteni lehetett volna őket, egy érzelmen kívül mást is lehetett volna nekik adni és máris jobb lett volna minden. Na de még mielőtt bárki is letámadna, hogy ez nem így van megjegyezném: EZ SAJÁT VÉLEMÉNY. És engem is csak azért zavart mert nem erre számítottam. Nem akartam szappanoperát nézni, ami olyan szinten vett el sok időt a játékidőből, hogy az időutazós főtörténetszál sokszor mellékszállá alakult. Na de azt hiszem kezdem az elején a pozitívumokkal mert azért abból is akadt ne is kevés.
A képi világ gyönyörű és nyomasztó, ad egy alap hangulatot a sorozatnak. Az opening kiváló én egyszerűen nem tudtam megunni. A színésztek játékával sem volt gondom, mindenki jól hozta a saját szerepét és nem az ő hibájuk, hogy nem tudtam őket megkedvelni. És az időutazós történetszál. Az kellően misztikus volt és sötét. Ja és mielőtt még elfelejteném spoiler
Na de jöjjenek a negatívumok, amikből sokkal több lesz, vagyis inkább egy felsorolás lesz, mert a negatívumok maguk a karakterek. A sorozat szinte majdnem annyi karaktert mozgat, mint egy Trónok Harca, de azzal a sorozattal szemben semmit nem tud velük kezdeni. Nincs konkrét főszereplő (na jó van kettő, de ők is annyira el vannak hanyagolva, hogy igazából nem is azok) és a mellékszereplők többsége még mellékszereplőnek sem nevezhető annyira semmilyen:
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
Nos van még egy csomó szereplő, de meguntam szerintem ebből is látszik, hogy mi is volt a bajom tulajdon képpen. Ha kihagytak volna néhány családot és szereplőt és tényleg ráfokuszáltak volna mondjuk 10-re, mint a Stranger Thingsben, akkor máris sokkal élvezhetőbbnek találnám.
Összegezve igazából nem volt ez olyan rossz sorozat, csak a karakterekkel volt bajom, de azokkal nagyon. Az évad végi Cliffhanger izgalmas volt, de ettől még nem fogom köröm lerágva várni a második évadot.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján