Atypical (2017–) 32

A sorozat egy atipikus családról szól, melyben a család austista tinédzser fia, Sam úgy dönt, hogy éppen itt az ideje, hogy becsajozzon.

angol

Szereposztás

Keir GilchristSam Gardner
Jennifer Jason LeighElsa Gardner
Brigette Lundy-PaineCasey Gardner
Amy OkudaJulia Sasaki
Michael RapaportDoug Gardner
Raúl CastilloNick
Ariela BarerBailey Bennet
Nik DodaniZahid
Graham RogersEvan
Jenna BoydPaige
Hirdetés

Kedvencelte 18

Várólistára tette 68


Kiemelt értékelések

ziara 

Most, hogy vége, nincsenek is szavaim, annyira megszerettem ezt a sorozatot. Mindenkit, de legjobban Zahidot:)

Zsu

A snittes leírása a sorozatnak szerintem nagyon leegyszerűsíti a történetet. Egy igazán jó dramedyt kaptunk, amiben egy komoly témát dolgoznak fel, valódi problémákkal, de mégis meg van a könnyed hangulata. Azon lehet vitázni, hogy vajon jól ábrázolták-e az autizmust (én ezt nem tudom megítélni), de mindenképpen jó, hogy vannak ilyen próbálkozások. Minden szerepelőt meg lehet kedvelni (bár nekem az anyát nem sikerült), lehet szorítani értük :)

Mesemondo

Nem hibátlan a sorozat, mármint az autizmus ábrázolása szempontjából (és a cím ellenére elég sok benne a tipikusan amerikai klisé), de engem valamiért nagyon betalált. Brigette Lundy-Paine instant kedvenc lett, karakterben úgy, mint színészként, és elég sok egyéb szerethető figurát is találtam a sztoriban. A sorozat nem rettent el nehezebb témáktól sem (bár arra sokan rámutattak, joggal, hogy főszereplőnk azért eléggé „high functioning”, és nem is látunk más példákat, csak emlegetik őket). Szóval egyetértek azokkal a kritikákkal, melyek szerint ez a sorozat „kezdőknek” ad egy képet arról, milyen autizmussal élni; készültek ennél pontosabb ábrázolások is. Ennek ellenére a sorozat szerethető, néhol szívbe markoló, és egy csomó helyen elég szépen eltalál egészen árnyalt dolgokat is. Bónusz, hogy kedvem lett többet tudni a pingvinekről.

Röfipingvin

Ez nem egy rossz elképzelés. ASD-s tini, neurotipikus család, terapeuta, gimnázium… Extrát, nagyon újat nem mutat -legalábbis nekem, de ez lehet, hogy szakmai ártalom –, viszont helyenként szívet melengető, helyenként nevetős, helyenként pedig frusztráló.
A szereplőválogatással nem vagyok teljesen elégedett, bár pont nem Keir Gilchrist-tel (a.k.a. Sam) van bajom. Igazándiból Michael Rapaport-tal, Douggal, az apával vagyok gondban: csak egyféle arc, hanghordozás, olyan vagyok is meg nem is, holott aztán nála lenne egy nagyon szép karakterfejlődési ív. Jennifer Jason Leigh-nek (Elsa, Sam anyukája) meg pont nem sikerült úgy egyensúlyozni, hogy sajnáljam is, meg utáljam is. Nálam elbillent a „ne haragudj, de nem” irányába.
Maga a történet nem spanyol viasz, ám mégis megfogja az embert ez az Antarktisz-imádó srác, és akarva-akaratlanul drukkol neki. Vevő vagyok a folytatásra.

Arwen5

Tyűha, azt hiszem, új kedvencet avattam. Bevallom, nem vagyok túlzottan ismerős a témában, úgyhogy nekem tudott újat mutatni. Nyilván mivel spektrumról beszélünk, nem lehet ráhúzni minden autistára ezt a jellemet, de elég jó átfogó képet kaphattam. Nagyon érzelemdús, és öröm volt látni, ahogy Sam szépen lassan egyre önállóbb lesz.
Imádtam mindenkit, de főleg Samet, Calsey-t, Evant (a legcukibb fiúbarát!), Zahidet (kicsit hasonlít Howardra az Agymenőkből, mármint személyiségre), és Paige-t.
Nagyon-nagyon remélem, hogy berendelik 3. évadra, mert ez egy igazán fontos sorozat.

Szencsike 

2. évad: Továbbra is az egyik legjobb sorozat amit idén láttam, igaz már sokkal árnyaltabb a kép. Volt egy-két fordulat, ami olyan átlagos volt, és semmi meglepőt nem okoztak. Elsa most visszaszorult a második helyre, mint idegesítő karakter, de jó látni, ahogy igyekszik helyre hozni az életüket, de Dougnak még tényleg idő kell. Caseyt vette át Elsa helyét, nem is tudom, talán a Clayton megváltoztatta… Sam továbbra is remek srác, jó lesz majd látni az egyetemi kalandjait is. De ki a terapeutája? :)

1. évad: Megvett rögtön ez a sorozat. Egyrészt mert mint sorozat, működik, megmosolyogtat, elgondolkodtat és mégis kellemes az élmény. A történet egyik kulcsa az autizmus. Ez egy olyan téma, amit nem sűrűn mutogatnak az embereknek és a legtöbben félre is fordítják a fejüket, és talán ez is segít abban, hogy közelebb hozzák a nézőkhöz a problémát/betegséget.
Sam és a családja, ők csak egy tévés család, de van itt is minden, mint a valóságban. Sam óriási figura, autizmus ide vagy oda. Casey, jobban hasonlít az anyjára, mint ahogy beismeri, és azt hiszem ezt ő nem fogadná jól, ha hallaná. Elsa, vele éreztem, úgy hogy egyszerre fojtanám meg és ölelném meg, de az is érthető, hogy mit miért csinált. Doug: igazán jó ember és jó férj, vannak hibái, de tanulékony ember.
Visszatérek a második évadra, mert lesznek itt még meglepetések :)

itstami

Nem egy világmegváltó sorozat, de nézhető. (Nekem spec kellett egy „kitöltő” sorozat míg a Stranger Thingsre várakoztam – arra tökéletes volt!)
Különösképp nem ragadott meg, és ha lesz következő évad, nem hiszem, hogy folytatnám. Szereplők közül az apukát, valamint Casey-t emelném ki, bár bennük se tengett túl a személyiség, de mondhatni meg tudta őket kedvelni az ember.
Összességében, ha nincs jobb dolgod, megbánni nem fogod ezt a pár részt, de ha tudsz nézni más, érdekesebb, nagyobb mondandóval rendelkező alkotást, akkor tedd azt.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján