Atypical (2017–) 24

A sorozat egy atipikus családról szól, melyben a család austista tinédzser fia, Sam úgy dönt, hogy éppen itt az ideje, hogy becsajozzon.

Szereposztás

Keir GilchristSam Gardner
Jennifer Jason LeighElsa Gardner
Brigette Lundy-PaineCasey Gardner
Amy OkudaJulia Sasaki
Michael RapaportDoug Gardner
Raúl CastilloNick
Ariela BarerBailey Bennet
Hirdetés

Kedvencelte 11

Várólistára tette 51


Kiemelt értékelések

Zsu 

A snittes leírása a sorozatnak szerintem nagyon leegyszerűsíti a történetet. Egy igazán jó dramedyt kaptunk, amiben egy komoly témát dolgoznak fel, valódi problémákkal, de mégis meg van a könnyed hangulata. Azon lehet vitázni, hogy vajon jól ábrázolták-e az autizmust (én ezt nem tudom megítélni), de mindenképpen jó, hogy vannak ilyen próbálkozások. Minden szerepelőt meg lehet kedvelni (bár nekem az anyát nem sikerült), lehet szorítani értük :)

Mesemondo

Nem hibátlan a sorozat, mármint az autizmus ábrázolása szempontjából (és a cím ellenére elég sok benne a tipikusan amerikai klisé), de engem valamiért nagyon betalált. Brigette Lundy-Paine instant kedvenc lett, karakterben úgy, mint színészként, és elég sok egyéb szerethető figurát is találtam a sztoriban. A sorozat nem rettent el nehezebb témáktól sem (bár arra sokan rámutattak, joggal, hogy főszereplőnk azért eléggé „high functioning”, és nem is látunk más példákat, csak emlegetik őket). Szóval egyetértek azokkal a kritikákkal, melyek szerint ez a sorozat „kezdőknek” ad egy képet arról, milyen autizmussal élni; készültek ennél pontosabb ábrázolások is. Ennek ellenére a sorozat szerethető, néhol szívbe markoló, és egy csomó helyen elég szépen eltalál egészen árnyalt dolgokat is. Bónusz, hogy kedvem lett többet tudni a pingvinekről.

Röfipingvin

Ez nem egy rossz elképzelés. ASD-s tini, neurotipikus család, terapeuta, gimnázium… Extrát, nagyon újat nem mutat -legalábbis nekem, de ez lehet, hogy szakmai ártalom –, viszont helyenként szívet melengető, helyenként nevetős, helyenként pedig frusztráló.
A szereplőválogatással nem vagyok teljesen elégedett, bár pont nem Keir Gilchrist-tel (a.k.a. Sam) van bajom. Igazándiból Michael Rapaport-tal, Douggal, az apával vagyok gondban: csak egyféle arc, hanghordozás, olyan vagyok is meg nem is, holott aztán nála lenne egy nagyon szép karakterfejlődési ív. Jennifer Jason Leigh-nek (Elsa, Sam anyukája) meg pont nem sikerült úgy egyensúlyozni, hogy sajnáljam is, meg utáljam is. Nálam elbillent a „ne haragudj, de nem” irányába.
Maga a történet nem spanyol viasz, ám mégis megfogja az embert ez az Antarktisz-imádó srác, és akarva-akaratlanul drukkol neki. Vevő vagyok a folytatásra.

Szencsike 

2. évad: Továbbra is az egyik legjobb sorozat amit idén láttam, igaz már sokkal árnyaltabb a kép. Volt egy-két fordulat, ami olyan átlagos volt, és semmi meglepőt nem okoztak. Elsa most visszaszorult a második helyre, mint idegesítő karakter, de jó látni, ahogy igyekszik helyre hozni az életüket, de Dougnak még tényleg idő kell. Caseyt vette át Elsaa helyét, nem is tudom, talán a Clayton megváltoztatta… Sam továbbra is remek srác, jó lesz majd látni az egyetemi kalandjait is. De ki a terapeutája? :)

1. évad: Megvett rögtön ez a sorozat. Egyrészt mert mint sorozat, működik, megmosolyogtat, elgondolkodtat és mégis kellemes az élmény. A történet egyik kulcsa az autizmus. Ez egy olyan téma, amit nem sűrűn mutogatnak az embereknek és a legtöbben félre is fordítják a fejüket, és talán ez is segít abban, hogy közelebb hozzák a nézőkhöz a problémát/betegséget.
Sam és a családja, ők csak egy tévés család, de van itt is minden, mint a valóságban. Sam óriási figura, autizmus ide vagy oda. Casey, jobban hasonlít az anyjára, mint ahogy beismeri, és azt hiszem ezt ő nem fogadná jól, ha hallaná. Elsa, vele éreztem, úgy hogy egyszerre fojtanám meg és ölelném meg, de az is érthető, hogy mit miért csinált. Doug: igazán jó ember és jó férj, vannak hibái, de tanulékony ember.
Visszatérek a második évadra, mert lesznek itt még meglepetések :)

Arwen5

Tyűha, azt hiszem, új kedvencet avattam. Bevallom, nem vagyok túlzottan ismerős a témában, úgyhogy nekem tudott újat mutatni. Nyilván mivel spektrumról beszélünk, nem lehet ráhúzni minden autistára ezt a jellemet, de elég jó átfogó képet kaphattam. Nagyon érzelemdús, és öröm volt látni, ahogy Sam szépen lassan egyre önállóbb lesz.
Imádtam mindenkit, de főleg Samet, Calsey-t, Evant (a legcukibb fiúbarát!), Zahidet (kicsit hasonlít Howardra az Agymenőkből, mármint személyiségre), és Paige-t.
Nagyon-nagyon remélem, hogy berendelik 3. évadra, mert ez egy igazán fontos sorozat.

itstami

Nem egy világmegváltó sorozat, de nézhető. (Nekem spec kellett egy „kitöltő” sorozat míg a Stranger Thingsre várakoztam – arra tökéletes volt!)
Különösképp nem ragadott meg, és ha lesz következő évad, nem hiszem, hogy folytatnám. Szereplők közül az apukát, valamint Casey-t emelném ki, bár bennük se tengett túl a személyiség, de mondhatni meg tudta őket kedvelni az ember.
Összességében, ha nincs jobb dolgod, megbánni nem fogod ezt a pár részt, de ha tudsz nézni más, érdekesebb, nagyobb mondandóval rendelkező alkotást, akkor tedd azt.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján