A nyolcadik utas: a Halál (Alien 3.) (1979) 371

Alien
117' · amerikai, angol · sci-fi, horror 18

2 díj · 4 jelölés

A Nostromo űrhajó a hazatérés helyett a képernyőn villogó pont nyomába ered. Váratlan küldetésük egy kihalt bolygóra vezeti őket, ahol egy elhagyott űrhajót találnak, belsejében számtalan, tojás alakú kapszulával. Miközben óvatosan próbálják feltárni az űrsikló titkát, az egyik tojásból hirtelen… [tovább]

Képek 35

Szereposztás

Tom SkerrittDallas
Sigourney WeaverRipley
Veronica CartwrightLambert
John HurtKane
Harry Dean StantonBrett
Ian HolmAsh
Yaphet KottoParker
Helen HortonAnya (hang)
Bolaji BadejoAlien

Kedvencelte 138

Várólistára tette 91


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Emlékszem mikor még először volt a tévében és a szülők nézték a filmet mit sem sejtve. Az étkezős jelenet után sürgősen aludnom kellett menni szülői utasításra. Mondjuk én is majd becsináltam, de azért érdekelt volna mi történt a bácsival. Szóval maradandó élmény volt, így mikor már nagyobb lettem kerestem a megtekintés lehetőségét.
A 4 rész közül ez a legjobb egyértelműen. Trilógiánál kellett volna lezárni és elengedni a történetet. A negyedik rész és az előtörténetek minőségben gyengébbek és csak a zsebünkre pályáznak.

3 hozzászólás
Blissenobiarella 

Mind sci-fi, mind horror kategóriában mára alapmű lett ez a film és nem véletlenül. Ha azt mondom „élien”, szerintem kb. 8 éves kor felett mindenkinek ugyanaz a kép ugrik be. Szóval nagyjából ennyire kultfilm.
Még gyerekként láttam először és borzasztóan félelmetes volt, nem tudtam aludni miatta jó sokáig. Nagyon meghatározóan megmaradt bennem ez az élmény. Aztán valamikor, pár évvel ezelőtt, mikor elkezdtem igazán érdeklődni a filmek iránt újra megnéztem, és tudtam, hogy egyszerűen zseniális.
Nem egy szimpla szörnyes filmről van szó ugyanis, mert a történet nagyon is épít arra a félelemre, hogy a szereplők nem tudhatják, mivel állnak szemben. Ezekben a lényekben éppen az a legfélelmetesebb, hogy nem tudunk róluk semmit, és bár értelmesek (na jó… oké, ez csak a későbbi részekben derül ki…), nem tudunk velük kommunikálni. Azt hiszem, akik várják a bizonyos harmadik típusú találkozást, azoknak még ijesztőbb lehet az a lehetőség, hogy efféle néppel hoz össze a sorsunk.
A film épít az azóta a filmeseknél jól bevált klausztrofóbiára is. A szereplők be vannak zárva az űrhajóba, nincs hová menni egymás és az ellenség elől.
Ezen kívül ennek köszönhetjük a filmtörténet egyik legtökösebb hősnőjét, Ellen Ripley-t. (Ha engem kérdeztek, Lara Croft egy vicc) Az átlagos anyukából az élmény hatására egy igazi kemény harcos válik, aki azért (mint a további részekben láthatjuk) azért nem veszíti el nőies oldalát sem.
Egy szó mint száz, van a filmnek egy -szerintem- erős pszichológiai oldala is, bár talán nem túl szembeszökő.
Azért ne várjunk amolyan traccsolós, filozofálgatós filmet, a második fele gyakorlatilag végig csak akció, szóval aki izgalomra vágyik, az sem fog csalódni.
Ezen kívül technikailag is csodás munka. A képek, a zenék mind-mind profik és a színészi munkában sem találhatunk kivetnivalót. Ne tévesszük szem elől a keletkezés dátumát: 1979. Ezzel együtt érdekes dolognak tartom, hogy egyik-másik megoldás nagyon gagyi mai szemmel, mások viszont 35 év elteltével is megállják a helyüket. Ezt nem nagyon tudom hova tenni.

Elismerem, hogy lehet, hogy túl sokat látok bele ebbe a filmbe, de nem tudom megunni, századik megtekintésre is ugyanúgy kapkodom a fejem, egyszerűen rajongok érte, az egész sorozatért. Rém elfogult vagyok. De ha másban nincs is igazam, annyi biztos, hogy alapmű, nézzétek meg.

Valentine_Wiggin 

Először néztem meg, sokáig húztam-halasztottam, de végre rávettem magam.
És meglepett, hogy mennyire tetszett. Ripley karakterét elképesztően megkedveltem, tetszett, hogy gondolkodik, cselekszik, nem pánikol, nem sikolt, nem rohangál, hanem értelmes, kompetens és vagány. A többiekről ez mondjuk nem mondható el, az idő nyolcvan-kilencven százalékában teljesen használhatatlanok, de ha senki nem szúrna el semmit, nem is lenne cselekmény, nem igaz? A látványvilág nagyon jó, a hangulat erős, és úgy horror, hogy borzongat, de nem rémülök halálra, és nem is kerülget a hányinger, mint az Élet c. filmnél. Oké, voltak gusztustalan dolgok, de nem annyi, és nem annyira az arcomba tolva, hogy rosszul legyek tőle.
És plusz pont a macskáért. Miatta izgultam talán a legjobban. És van egy olyan érzésem, hogy a „New Atlantis” c. játék Amrite-je is erősen Alien inspirált karakter, mert az összes macskás jelenetről beugrott az a játék.
Összességében, értem, miért klasszikus. Nem életem filmje, viszont nagyon tetszett, sci-fiként is, horrorként is helyén volt. Meg fogom nézni a folytatásait is.

3 hozzászólás
Negative_Singularity

Akárhol, akármikor, akárhányszor. Megunhatatlan.
Az a helyzet a nagyon jó filmeknél, hogy az ember írhat róluk egy regény hosszúságú értekezést, de hiába, azzal semmit sem ad vissza belőlük. Látni kell, de ez a film kegyetlen; nem csak nézővé teszi az embert, de szereplővé is. Mert beszív, bizony beszív. A világ és a hangulat valami eszméletlen jó, igen, én elhiszem, hogy a jövő ilyen lesz: komor, sötét, hideg, magányos – és nem kizárt, hogy az emberi faj sem egyedüli kisisten az univerzumban. A mai napig tövig rágom a körmömet, ez egy igazi mestermű, a színészek, az operatőri munka, nem utolsó sorban a zene, és persze a kedvenc xenomorfunk simán veri a legtöbb mostani filmet.
Mindenkinek kötelező, komolyan!

Kopaszkutya 

Talán azért ennyire jó ez a film, mert egyedi a koncepciója. Legalábbis akkor még nem voltak ilyen filmek, amik arra mentek rá, hogy zárt helyen, összezárva egy lénnyel, amiről senki (vagy csak kevesen) nem tud semmit. Mindez egy sci-fi környezetben, ami ad a filmnek egy „akár még meg is történhet a jövőben” érzést. Mai szemmel már nem tűnik félelmetesnek sajnos, mert magasabb lett az emberek ingerküszöbe.

2 hozzászólás
Emerson 

Vártam Bishop késes jelenetét, de csak nem akart jönni… ekkor jöttem rá, hogy én ezt a filmet még nem is láttam csak a következő részét. de ciki
Amellett, hogy nagyon örültem neki, hogy tele van ismerős arccal kicsit zsúfoltság érzetet adott ez a sok ember – főleg úgy, hogy egyik bénább volt mint a másik. Ripley hatalmas kontrasztnak tűnik a többiekhez képest, de mégsem ment át erőltetettbe a karaktere. Ennek kifejezetten örültem. Meg a macskának.

jancsibohi 

Nem emlékszem, hogy anno, amikor én ezt a fotel mögül néztem, voltak-e olyan kérdéseim, mint most spoiler de ezektől függetlenül, ez egy jó kis ijesztgetős sci-fi, örülök, hogy felelevenítettem.

Kemiviki 

Meg kell vallanom most néztem meg teljesen egyedül először, és amúgy második alkalommal. (Először anyuval néztem meg tizenéves koromba, szerencsémre anya tudta hol ijesztő, s levette a hangot. Neki ennyi elég volt hagy végig tudja nézni, nekem kellett hozzá egy takaró is a szemem elé… De a mákos tésztás jelenet így is az agyamba égett, és akármelyik részről is van szó nekem az ami először az eszembe jut.)
Így 25 évesen is pont ugyanúgy féltem rajta, mint gyerekként, s a paplan is ugyanúgy kellett cenzúraként. Mondjuk én a hangot nem vettem le, mert így legalább sejteni tudtam, mikor nézhetek fel újra.
Végül is azt kell mondanom, a célját a film teljesen elérte. Horror filmen félni kell nem? :)
Ellen Ripley karaktere hihetetlenül jó lett, s Sigourney Weaver-re mint ha csak ráöntötték volna a szerepet. Egy hihetetlenül erős, tökös nő szerepét.
Az egy csillagos levonás csak azért, mert abban biztos vagyok, hogy vagy 10 évig önszántamból újra elő nem veszem:)

desertangelable 

Kellett volna akkor írnom egy értékelést, amikor először láttam, mert akkor biztos más hatással volt rám, mint most. Most azt mondanám, hogy nem ez a legerősebb része a sorozatnak, de azt mindenképp érdekes volt látni, hogy mennyire fiatal volt itt még mindenki. Arról nem is beszélve, hogy most már tudatosan próbálom keresni benne a Prométheuszt. :D


Népszerű idézetek

Rebane 

Dallas: Parker, nem jössz?
Parker: Megiszom a kávémat, Dallas. Ennél most nincs fontosabb.

Rebane 

A szunyálásból is megárt a sok. Kajálni jobb, nem igaz?

Rebane 

Ripley: (Parkernek) Munkát miért nem követelsz olyan lelkesen, mint pénzt?


Folytatása

Összehasonlítás

Alien


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján